fallback

Прогнозират срив от над 25% в цената на петрола

Технически анализ показва, че черното злато е в низходящ тренд, който може да натисне котировките до 54 долара за барел

08:28 | 07.09.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

През последните три седмици техническата картина при петрола се е изменила значително и според анализатора Дарил Гупи настроенията на пазара са станали доста негативни. Това е довело до мечи сценарий с потенциал за отстъпление на черното злато с над 25 на сто от сегашните му нива, пише CNBC.

Движението на петрола от 2009 и 2010 година е доминирано от две основни направления. Едното е устойчивостта на някои исторически нива на съпротива, наморащи се между 78 и 88 долара за барел.

Трите последователни атаки на 88 долара за барел от последната година са създали потенциал за достигане на нива от 98 долара за барел в случай, че следващата се превърне в успешна, обяснява анализаторът.

Втората основна характеристика е формирането на фигурата глава и рамене след продължителното задържане на котировките в хоризонтален канал. Острият спад от нивото 80 долара за барел и неуспешното възстановяване след това е първоначално потвърждаване на тази фигура.

Ако тя бъде завършена напълно, то ще бъде задействан спад на котировките с потенциал да ги върне до 54 долара за барел, посочва Гупи.

Този сценарий може да бъде потвърден по два начина. На първо място е неуспехът на котировките да преминат над 81 долара за барел, което е върхът на дясното рамо. Именно това би потвърдило и формирането на самото дясно рамо на фигурата.

Второто потвърждение би дошло при отстъпление на котировките под 65 долара за барел. Именно там в момента е проекцията на врата в модела глава и рамене. Преминаване под това ниво би било окончателен сигнал, че моделът ще бъде формиран напълно.

Друго потвърждение би могло да дойде и при устойчиво задържане на котировките под историческото ниво на подкрепа, което се намира в близост до 68 долара за барел. Това ниво се е оформило като силна подкрепа от декември 2009 година насам, твърди анализаторът.

Днес цената на петрола се движи с понижение от 0,9 на сто спрямо петък до 73,92 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Вчера борсова сесия в САЩ нямаше заради посрещането на Деня на труда.

В Лондон днес барел петрол от сорта брент с доставка през декември се търгува по 76,75 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 03.09.22 г.
fallback