fallback

Петролът се върна над 72 долара след силния спад

Цената на петрола се повишава въпреки силното увеличение на петролните запаси на САЩ

09:29 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се върна над 72 долара за барел след силния спад в последната сесия на август, когато енергийната суровина поевтиня с близо 4%.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпва с 0,6% до 72,38 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Цената му падна с 2,78 долара, или 3,8 на сто, приключвайки сесията във вторник на ниво от 71,92 долара за барел.

Брентът междувременно поскъпва с 46 цента до 75,10 долара за барел в електронната търговия на Лондонската петролна борса днес.

Данните на Американския петролен институт показаха след края на вчерашната търговия, че запасите от суров петрол на страната са се увеличили с 4,7 млн. барела през изминалата седмица. Увеличението се оказа три пъти по-голямо от пазарните очаквания и подчерта за пореден път заниженото търсене на енергийни суровини в САЩ.

Американският петролен институт събира данни за петролните резерви само от членуващите в него рафинерии, но те са важни за търгуващите с петрол защото излизат по-рано от тези на Министерството на енергетиката на САЩ.

Министерството ще публикува своя по-подобрен доклад днес, като икономистите очакват той да покаже увеличение на петролните резерви от 1,3 млн. барела.

Петролът се търгува за около 70 долара за барел през по-голямата част от тази година, което е отражение на колебанията за това дали рецесията в развитите страни няма да се завърне, след като ефектът от стимулите на правителствата и централните банки се изчерпа.

Засилването на икономическите страхове страна причина за понижение в цената на петрола от близо 9% в рамките на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
fallback