fallback

Петролът отново прескочи над 75 долара за барел

Изказване на шефа на Федералния резерв на САЩ в петък върна оптимизма на петролния пазар

08:52 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново успя да премине над 75 долара за барел и да се задържи над него. Това се случи в резултат на изявление на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке от петък. Чрез него Бернанке увери пазарите, че централната банка ще се грижи за насърчаване на икономическото възстановяване.

Това бе прието като позитивна новина от пазарите и заедно с ревизията на БВП до по-високо от очакванията ниво, доведе до ръст в цената на петрола, съобщава Bloomberg.

В петък цената на петрола се повиши с 2,5 на сто до 75,17 долара за барел, а тази сутрин котировките добавят още два цента до 75,19 долара за барел. Въпреки това обаче, те остават с над 7,5 на сто под нивото си от началото на годината.

Шефът на Фед увери, че централната банка „ще направи каквото е по силите й“ за осигуряване на стабилен икономически растеж, припомня агенцията.

Това се отрази и на търговията с петрола от сорта брент, който в петък поскъпна с 2,2 на сто до 76,65 долара за барел. Новата седмица пък стартира с минимален спад в цената на брента до 76,63 долара за барел.

По този начин търгуваният в Лондон сорт брент е с 1,45 долара по-скъп от американския лек суров петрол. Това се дължи на очаквания за по-бързо възстановяване на търсенето на петрол в Европа след данните за стабилен ръст на немската икономика, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
fallback