fallback

Петролът с първи спад в цената за последните три дни

Енергийната суровина е на път да завърши трета поредна седмица с понижение в цената

09:34 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи за първи път през последните три сесии на международните пазари, след като слабите данни за производствения сектор в САЩ засилиха опасенията от забавяне на търсенето на енергийни суровини в най-голямата икономика на света.

Петролът е на път да завърши трета поредна седмица със спад в цената и заради подновените очаквания за забавяне на растежа на световната икономика през втората половина на тази година.

За последно петролните фючърси натрупаха три поредни седмици на загуба през май, когато страните от Европейския съюз бяха принудени да създадат заедно с Международния валутен фонд спасителен фонд за Гърция, притиснати от влошеното състояние на финансовите пазари.

Данните на регионалния клон на Федералния резерв в Канзас от вчера показаха, че производственият сектор в региона е забавил темповете си на растеж през август. По-рано през седмицата стана ясно, че петролните запаси на САЩ са се увеличили значително повече от очакваното през миналата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтинява с 0,1% до 73,27 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия, като по-рано губеше 0,7 на сто. Вчерашната сесия му донесе ръст от 84 цента, или 1,2%, до 73,36 долара за барел.

Брентът междувременно поевтинява с 0,3% до 74,80 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Цената му се повиши с 1,54 долара, или 2,1%, за да завърши вчерашната сесия на ниво от 75,02 долара за барел.

Редица икономисти и анализатори предричаха, че американската икономика ще превключи на по-висока скорост през второто полугодие, но все повече данни от последните дни показват, че това вероятно няма да се случи заради лошото състояние на пазара на труда и недвижимите имоти.

Първоначалните статистически оценки показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 2,4% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие, но ревизията им, която се очаква по-късно днес, вероятно ще покаже по-слаб ръст от 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 27.08.22 г.
fallback