fallback

Газпром прогнозира удвояване на цената на газа до две години

Цените на газа ще достигнат нивата си от преди икономическата криза, смята зам.-председателят на Газпром Александър Медведев

13:39 | 25.08.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Руският газов гигант Газпром прогнозира значително повишение на цените на природния газ през следващите две години, съобщи Deutsche Welle, позовавайки се на коментар от страна на зам.-председателя на Газпром Александър Медведев. 

Той е заявил, че по оценка на Газпром цените на газа до 2012 г. ще достигнат равнището си от преди икономическата криза, тъй като сега те като цяло са относително не високи поради свиване на търсенето.

Ако тази прогноза се сбъдне, то цените на газа за две години почти ще се удвоят, отбелязва немската медия. Оттам допълват, че много европейски експерти са съгласни с тази прогноза.

В тази връзка сайтът Verivox съобщава, че от есента 80 от компаниите доставчици на газ в Германия смятат да повишат цената му с около 20%, но намеренията на други 42 немски доставчика, според портала Toptarif, са за понижение на цената с 6-7%.

Сега Газпром доставя около една четвърт от потреблението на газ в Европа и по думите на Медведев компанията ще се стреми през следващите години този дял да достигне 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 11.09.22 г.
fallback