fallback

Петролът слиза към 70 долара за барел

Тази нощ котировките успяха да намерят подкрепа след пет поредни сесии на спад, но засега тя не изглежда стабилна

08:44 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да отстъпва и във вчерашната борсова сесия, регистрирайки спад за пети пореден ден. По този начин котировките се върнаха на 11-седмично дъно, където намериха известна подкрепа и тази сутрин се движат с лек ръст.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври изгубиха 2 на сто до 71,63 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 7 юни насам, а суровината вече се движи с отстъпление от 9,4 на сто от началото на годината, съобщава Bloomberg.

В рамките на предишните пет дни черното злато отстъпи с 5,5 на сто. Това се дължи на опасения, че глобалното възстановяване отново губи инерцията си.

Наближаването на нивото от 70 долара за барел привлече купувачи и цената на черното злато намери известна подкрепа. Тя дойде и заради временното отстъпление на долара спрямо еврото, което сложи край на петдневно рали на щатската валута. Това предизвика ръст в цената на петрола от около половин процент.

Доларът обаче много бързо се възстанови и тази сутрин отново напредва спрямо еврото, като двете валути се разменят по курс 1,2635 EUR/USD. Това се отрази и на петролния пазар, където тази сутрин черното злато губи част от спечеленото през нощта и се движи с ръст от 0,25 на сто спрямо вчера до 71,83 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 1,7 на сто до 72,38 долара за барел. Тази сутрин барел брент с доставка през октомври се търгува за 72,72 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 05.09.22 г.
fallback