fallback

Цената на петрола продължава да потъва

Котировките се движат със спад за пети пореден ден, натиснати от поскъпването на щатския долар

08:50 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът задълбочава понижението си от последните дни, регистрирайки понижение за пети пореден ден. Като основни причини за това се посочват увеличението на петролните запаси в САЩ, както и поскъпването на долара до най-високото му ниво спрямо еврото от повече от месец насам.

Американският долар поскъпва до 1,2642 EUR/USD тази сутрин, като на по-ранен етап от търговията достигна 1,2621 EUR/USD. Това е най-ниското ниво на еврото от 6 юли насам, а по принцип всяко поскъпване на долара предизвиква спад на интереса към инвестициите в суровини.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври отстъпиха с 1 на сто до 73,10 долара за барел. Това е най-ниското затваряне от 6 юли насам, съобщава Bloomberg. През нощта котировките продължиха отстъплението си и тази сутрин черното злато струва 72,79 долара за барел, или с 0,4 на сто по-малко от вчера.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 0,9 на сто до 73,62 долара за барел. Днес брентът се търгува с 0,35 на сто по-ниско при 73,37 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от медията, петролът сорт брент ще продължи да се търгува с премия спрямо лекия суров петрол заради конюнктурните особености на настоящата ситуация. Те са свързани с големите запаси в САЩ, които натискат котировките на лекия суров петрол и същевременния недостиг на петрол от сорта брент.

Доставките на брент в момента са затруднени заради някои профилактики на платформи в Северно море, които се очаква да приключат в скоро време. Не се очаква те да причинят сериозни дефицити, но все пак са важен за определяне на цената фактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 19.08.22 г.
fallback