fallback

Призовават Москва да забрани износа на пшеница

Цените в Европа са се повишили с повече от 50% от края на юни като резултат от най-жестоката суша в Русия и Украйна от повече от век

14:16 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Брокери от Glencore, най-голямата компания в света за търговия със суровини, призоваха Москва да въведе забрана за износа на пшеница, за да позволи на търговците да предоговорят сделките си, в най-недвусмисления до момента знак за размерите на зърнената криза в Русия, пише Financial Times.

Искането отразява притесненията на международните търговски компании за изпълнението на договори за доставка на зърно, на фона на повишаващи се цени и оскъдни доставки поради сушата в Русия.

Ако Москва наложи забрана върху износа, както направи за кратко по време на хранителната криза от 2007 г. - 2008 г., търговски къщи като Glencore може да декларират „извънредни обстоятелства“ - клауза която би им позволила да отменят сделките си поради причини, които са извън техен контрол.

Призивът на служителите на руското подразделение на Glencore - International Grain Company е направено, докато Москва се опитва да успокои паниката на пазарите, като обяви, че износът на пшеница от страната ще остане стабилен.

Руското земеделско министерство обяви, че добивът в страната ще падне до 70 – 75 млн. тона през тази година от очакваните повече от 85 млн. тона. Министерството уверява, че експортът ще остане стабилен поради огромните запаси, които са в наличност.

„Страната има достатъчно ресурси, за да гарантира, че нещата ще се развият по благоприятен и надежден начин“, казва Александър Беляев, заместник-министър на земеделието в Кремъл, и подчерта, че Русия има достатъчно запаси, за да гарантира износът й да покрие нуждите на страната.

Но според Юрий Огнев, директор на руското подразделение на Glencore, очакванията за добив от 70 – 75 млн. тона зърно са нереалистични. Неговата прогноза е за 65 млн. тона. „От наша гледна точка правителството има всички основания да спре износа от Русия от 1-ви септември“, казва той.

Цените на пшеницата в Европа са се повишили с повече от 50% от края на юни като резултат от най-жестоката суша в Русия и Украйна от повече от век. Ръстът на цените е най-бързият за последните 40 години.

Пълният размер на зърнената криза в Русия няма да е ясен до края на месеца, когато ще бъде приключена жътвата от Сибир. В Сибир обикновено се събира около една пета от реколтата на страната и тази година региона пострада по-малко от сушата в сравнение с европейските части на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
fallback