fallback

Цената на пшеницата на световните борси неочаквано започна да пада

Спекулативни инвестиционни фондове са започнали през последните дни „да играят“ за понижение на цените на пшеницата

11:19 | 20.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Неочаквано понижение на цената на пшеницата стана факт вчера на световните стокови борси, което само за ден беше в рамките на около 1,5%, съобщи Итар-Тасс. То започна от най-голямата борса в света за търговия със зърно – Чикагската.

Спадът в цената в Чикаго идва след скок от 11% от миналата седмица до 219 долара/т. Високо покачване на цената на пшеницата от две седмици насам има и на големите европейски борси.

В тази връзка експерт от Световния съвет по зърното с централа в Лондон коментира, че „световният пазар на хлебна пшеница се оказа във властта на големи спекуланти, които се опитват да го разклатят в условия на нарастване на неопределеността във връзка с, от една страна, продължаващото много горещо за тези ширини време в Русия и Казахстан, а от друга страна – с продължаващите дъждове в Канада“. Посочените държави са от първите в света по производство и износ на пшеница.

Според експерта „създава се впечатление, че в условията на възможна загуба на част от реколтата в Източна Европа и Северна Америка, спекулантите се опитват да предизвикат резки колебания на цените на зърното и най-вече на хлебната пшеница и по този начин да получат големи печалби от форуърдни сделки“.

Във връзка с небивалите горещини в Русия, Украйна и Казахстан и проливните дъждове в Канада, след значителния си спад през последната година, за последните две седмици, считано към края на миналата седмица, световните цени на пшеницата скочиха с над 30%, а преди четири дни отбелязаха 7-месечен максимум.

Вчера обаче цените на житото паднаха и експертите от бранша засега не могат точно да обяснят причините за възникналата обратна тенденция.

Същевременно според редица бизнес източници, цитирани от руската агенция, най-големите в света спекулативни инвестиционни фондове са започнали през последните дни „да играят“ за понижение на цените на пшеницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 06.09.22 г.
fallback