fallback

Петролът се насочва към седмичен ръст от над 5%

Представянето на суровината е най-силното за последните шест седмици и идва на фона на поевтиняване на щатския долар

08:46 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола е на път да постигне най-големия си седмичен ръст за последните шест седмици. Той идва заради поевтиняването на щатския долар, както и заради изненадващия спад на запасите от петрол в американската икономика.

Подкрепа на котировките оказаха и данните за пазара на труда в САЩ, които показаха известно подобрение.

През последната седмица запасите от петрол в САЩ са намалели с цели 4,96 млн. барела, което не се е случвало от септември насам. На този фон първоначалната безработица, измерена чрез подадените молби за помощ, се понижи с 21 хил. души и това породи спекулации, че икономиката на страната все пак се движи в посока изход от кризата.

На борсата в Ню Йорк вчера петролът с доставка през август поскъпна с 1,9 на сто до 75,44 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от началото на месеца. През нощта котировките напреднаха с още 0,45 на сто до 75,77 долара за барел и са на път да постигнат седмичен ръст от 5,1 на сто.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 2,6 на сто до 75,71 долара за барел, а през нощта суровината поскъпна с още 0,38 на сто до 75 долара за барел.

Поскъпването на петрола се дължи и на спад в курса на долара, който тази седмица се е обезценил с близо 1,5 на сто. Тази сутрин курсът на зелените пари спрямо еврото е 1,2683 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
fallback