fallback

Петролът мина под $78, Алекс заобикаля Мексиканския залив

Новината за смяната на посоката за тропическата буря и прогнозите за спад на търсенето на петрол до края на годината натиснаха котировките

08:35 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се върна под 78 долара за барел. Причина за това стана новината, че тропическата буря Алекс сменя посоката си и няма да премине през Мексиканския залив, както и прогнозата, че до края на годината търсенето на петрол ще се свие.

Петролните контракти с доставка през август поевтиняха с 0,8 на сто до 78,25 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк. През нощта котировките изгубиха още 0,8 на сто до 77,60 долара за барел.

Цената на черното злато се е насочила към първия си тримесечен спад от края на 2008 година насам. Заради сигналите, че икономическото възстановяване на развитите страни се забавя, черното злато е изгубило 6,6 на сто от края на март досега. От началото на годината пък суровината се движи с отстъпление от 1,6 на сто.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през август поевтиня с 0,7 на сто до 77,59 долара за барел. Тази сутрин суровината отстъпва с още 0,6 на сто до 77,13 долара за барел.

Върху пазарните настроения се отразява и новата прогноза на американското енергийно министерство за потреблението на петрол до края на годината. Според нея консумацията на суровината в световен мащаб ще бъде средно 85,51 млн. барела дневно, което е понижение спрямо прогнозата от месец май. Тя беше за потребление от 85,55 млн. барела дневно.

Новата прогноза за цената на лекия суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, пък е за средна цена за тази година от 78,75 долара за барел. Майските очаквания бяха за 82,12 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
fallback