fallback

Петролът поскъпна с 3% до близо 79 долара

Цената на енергийната суровина се покачи до най-високото си ниво за последните близо два месеца

23:46 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши с над 3% до близо 79 долара за барел, след като Националният център за ураганите в САЩ прогнозира, че има 80% вероятност формиращата се тропическа буря в Атлантическия океан да удари Мексиканския залив през този уикенд.

Това ще наруши добива на петрол в залива и ще затрудни почистването на нефтения разлив, причинен от експлозията и потъването на петролната платформа на BP Deepwater Horizon, предаде Bloomberg.

Около 31%, или 1,69 млн. барела, от дневното производство на суров петрол в САЩ идва от платформите, разположени в Мексиканския залив.

За силния скок в цената на енергийната суровина допринесе и поевтиняването на долара, който отстъпи срещу почти всички основни валути.

Петролните фючърси поскъпнаха с 3,1%, или 2,35 долара, за да завършат търговията в Ню Йорк на ниво от 78,86 долара за барел. Това е най-големият дневен ръст от 9 юни насам и най-високото ценово ниво за последните седем седмици.

Еврото поскъпва с близо половин процент срещу долара до 1,2387 долара за евро. Падането на курса на долара понижава и цената на петрола, изразена в други валути.

Това повиши брента с 1,86 долара, или 2,4%, до 78,33 долара за барел на международната петролна борса в Лондон.

Петролът е поскъпнал с 12% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 05.09.22 г.
fallback