fallback

Петролът поевтинява за втори пореден ден

Цената на петрола падна до 77 долара за барел заради увеличението на петролните запаси в САЩ

09:35 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола върви надолу за втори пореден ден в часовете на днешната електронна търговия в Азия, след като данните на Американския петролен институт показаха увеличение на петролните запаси на страната, а продажбите на жилища в САЩ отчетоха неочакван спад през май.

Увеличаването на резервите от суров петрол на САЩ загатва за свито търсене на енергийната суровина в най-голямата икономика на света. Те са нараснали с 3,69 млн. барела през миналата седмица до най-високото си ниво от началото на юни, съгласно доклада на Американския петролен институт.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през август пада с 0,4%, до 77,51 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия. Петролните фючърси поевтиняха със 76 цента до 77,85 долара за барел до края на вчерашната сесия, по данни на Bloomberg.

Юлските фючърси на петрола, които изтекоха вчера, поевтиняха с 61 цента, или 0,8%, до 77,21 долара за барел. От началото на тази година те са поевтинели с 2,2 на сто.

Днес излизат данните на Министерството на енергетиката на САЩ за петролните резерви на страната, за които се очаква да покажат спад от 800 хил. барела през миналата седмица. Министерството на енергетиката събира данни от всички петролни рафинерии в страната, докато Американският петролен институт получава данни само от членуващите в него рафинерии.

Междувременно брентът поевтинява с 0,2% до 77,86 долара за барел по време на електронната търговия на Лондонската петролна борса. Цената му се понижи със 78 цента, или 1%, до 78,04 долара за барел до края на вчерашната търговия.

За силното понижение в цената на петрола вчера допринесе и новината, че американският президент Барак Обама планира нови правила за действие в енергийния сектор, което повлече надолу акциите на компаниите от сектора по време на вчерашната сесия на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 09.09.22 г.
fallback