fallback

Петролът отстъпи от шестседмичния си връх

От началото на тази година енергийната суровина е поевтиняла с 3 на сто

09:29 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на днешната електронна търговия в Азия, след като доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показа, че запасите от суров петрол на страната са скочили с 1,7 млн. барела през миналата седмица.

Увеличението на резервите от енергийната суровина е първото през последните три седмици. Пазарните участници очакваха спад от 1,5 млн. барела.

Фючърсите на петрола завършиха вчерашната сесия на най-високото си ценово ниво за последните шест седмици, подкрепени от поевтиняването на долара и данните за повишеното търсене на бензин в САЩ. През изминалата седмица то е нараснало с най-бързите си темпове от август миналата година насам.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поевтинява с 0,9 на сто до 76,96 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Вчера цената му се повиши със 73 цента до 77,67 долара за барел, което е най-високото й ниво от 5 май насам, предаде Bloomberg.

В същото време юлските фючърси на петрола сорт Брент поевтиняват с 0,4% до 78,82 долара за барел в часовете на електронната търговия на Лондонската петролна борса.

От началото на тази година петролът е поевтинял с 3 на сто.

За поевтиняването на петрола днес помогнаха и смесените икономически данни от САЩ и Европа, които показаха, че жилищното строителство в САЩ се свива, докато американската индустрия расте, заедно с инфлацията в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
fallback