fallback

Петролът достигна едномесечен връх

Котировките се доближиха до 77 долара за барел, което не се е случвало от началото на май досега

08:45 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последния месец, което се случи в резултат на оптимизма на фондовия пазар. Вчера основните индекси в САЩ напреднаха значително, което според анализатори връща очакванията за ръст при търсенето на горива.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 2,4 на сто до 76,94 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 6 май насам. След края на сесията юлските фючърси поевтиняват с минималните 2 цента до 76,92 долара за барел.

Подкрепа на цената на петрола оказва спадът в курса на американския долар. За последните два дни доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари срещу 16 основни валути, се е понижил с 1,7 на сто. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, това води до засилен интерес към инвестициите в суровини.

Ключовият момент от вчерашната сесия е фактът, че цената на петрола завърши над 200-дневната пълзяща средна за пръв път през последния месец. „От техническа гледна точка преминахме съпротивата на 200-дневната пълзяща средна, което ни вкарва в позитивен тренд за тест на нивото от 80 долара за барел“, коментира Кен Хасегава от Newedge.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през август поскъпна с 1,9 на сто до 77,10 долара за барел. Тази сутрин суровината добавя още половин процент до 77,49 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 09.09.22 г.
fallback