fallback

Кафето скочи с 20% за три дни, спекуланти търпят загуби за милиони

Сортът робуста поскъпна значително само за дни, тъй като неизвестна компания е закупила огромни количества с реална доставка

11:58 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Спекулантите на пазарите на суровини са претърпели загуби за милиони долари през последната седмица заради изненадващ скок с 20% на цената на кафето от сорта робуста, предава Financial Times.

Този сорт традиционно се движи без резки колебания на пазара на суровини, като търговията се води основно от производители на разтворимо кафе и традиционни компании за преработка на суровината. Напоследък обаче в търговията са се намесили и големи хедж фондове.

През последните две години тези фондове са постигнали печалби от залози за спад в цената на суровината, но през миналата седмица те са били притиснати от голяма компания за търговия със суровини.

Според пазарните участници неизвестна компания е изкупила огромен брой фючърсни контракти с намерението те да бъдат упражнени и да бъде извършена реална доставка на кафе през следващия месец.

Поради факта, че спекулантите трудно биха могли да осъществят физическата доставка на актива, който са продали, те е трябвало да покрият късите си позиции с покупки, което е допринесло за прекомерно бързото поскъпване на кафето.

В петък цената на робустата с доставка през юли достигна 14-месечен връх в Лондон. Това стана при цена от 1 579 долара за тон, което представлява ръст от 18,7 на сто само за три дни.

Рязкото ценово движение се отрази и на търговията с кафе от сорта арабика в Ню Йорк, като в петък бе постигнат най-голям брой сделки в историята на търговията с този вид фючърси.

Трейдърите смятат, че с основна заслуга за резките движения са хедж фондовете, които погрешно са разчели пазарната ситуация. Вместо къси продажби тя предполага покупки на сегашните нива и запазване на позицията до момента на физическата доставка.

Причината за това е, че в Лондон запасите за търговия са намалели значително, а моментната цена при някои от производителите, като Виетнам например, е доста по-висока от борсовата цена на кафето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 07.09.22 г.
fallback