fallback

САЩ откри минерални ресурси за 1 трлн. долара в Афганистан

В страната има огромни залежи от желязо, мед, кобалт, злато и литий, показват данни на Пентагона

09:04 | 14.06.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Афганистан разполага със сериозни количества минерални ресурси, чиято стойност се оценява на около 1 трлн. долара, показват оценки на американското правителство. Ценните залежи се състоят от индустриални и ценни метали, сред които желязо, мед, кобалт, злато и литий, показват данните.

Подобни залежи могат да превърнат Афганистан в един от основните световни центрове на минната индустрия, пише New York Times.

Залежите, които са открити от екип на Пентагона и американски геолози, са разположени предимно в южната и източната част на страната, по продължение на границата с Пакистан. Именно там обаче присъствието на талибаните е най-силно, което крие сериозни рискове за разработването на залежите.

Според данните на Пентагона Афганистан може да се превърне в „Саудитска Арабия на лития“, като се прави аналог с огромните залежи на петрол в арабската държава. Литият се превръща във все по-важен ресурс заради широкото си приложение при производството на батерии за мобилни телефони, компютри и всякаква електроника.

Основен проблем за страната в момента е това, че в Афганистан няма никаква минна индустрия или инфраструктура за нея. Това означава, че ще минат десетилетия, докато страната започне да експлоатира залежите си пълноценно, добавя вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
fallback