fallback

Цената на петрола стартира седмицата с повишение

Черното злато продължава възхода си от миналата седмица, подкрепено от отстъпление в курса на американския долар

08:36 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола стартира новата седмица с повишение, удължавайки ралито си от предходната седмица, когато котировките напреднаха с 3,2 на сто. Възходът в цената на черното злато днес се дължи основно на отстъплението, което се наблюдава в курса на долара спрямо еврото.

През последната търговска сесия за миналата седмица петролът поевтиня значително заради слаби данни за продажбите на дребно в САЩ през май. Те отбелязаха спад от 1,2 на сто, което е най-голямото им понижение от септември насам.

Това предизвика разпродажби при петрола, но голяма част от тях бяха заличени при старта на новата седмица. Тази нощ петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 1,3 на сто до 74,74 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк.

Голяма заслуга за поскъпването на суровината днес има отстъплението на долара с 0,8 на сто спрямо еврото до курс 1,22 EUR/USD, посочват анализатори, цитирани от Bloomberg. Това е най-високото ниво на единната валута от 4 юни насам.

Петролът от сорта брент пък повишава цената си с 1,04 на сто до 75,12 долара за барел. През последната седмица петролът от този сорт повиши цената си с 3,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 05.09.22 г.
fallback