fallback

МАЕ вдигна прогнозите си за търсенето на петрол през тази година

За корекцията допринася най-вече отчетеният ръст в потреблението на петрол в Северна Америка, начело със САЩ

13:01 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши своите прогнози за глобалното търсене на петрол през тази година заради растящото потребление на енергийни суровини в развитите икономики, предаде Bloomberg.

МАЕ очаква и увеличение на износа на петрол от страните извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Според експертите на МАЕ търсенето на петрол в световен мащаб ще се повиши с 1,7 млн. барела на ден в рамките на тази година, или с 2%, до рекордните 86,4 млн. барела на ден. Това е с 60 хил. барела над предишната прогноза на базираната в Париж агенция, направена през май.

За корекцията в нейния последен доклад допринася най-вече отчетеният ръст в потреблението на петрол в Северна Америка, начело със САЩ. Търсенето на петролни продукти в Северна Америка е нараснало с 3,6% на годишна база през април.

Според МАЕ страните извън ОПЕК ще повишат своите доставки на петрол с около 800 хил. барела на ден в сравнение с миналогодишните си нива до 52,3 млн. барела на ден. Тези държави са източник на около 60% от световното потребление на петрол. МАЕ предвижда, че добивът ще нарасне най-много в Северно море.

12-те държави, които членуват в ОПЕК, ще трябва да изнасят средно по 28,7 млн. барела на ден, за да се балансира търсенето и предлагането, смятат още о МАЕ. Това е близо до прогнозата в предишния доклад на агенцията, но е над произвежданите от ОПЕК 29,02 млн. барела през май.

В ОПЕК членуват Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела. Иран е 12-ят член на организацията, но той е освободен от квотите за производство, които са препоръчителни за останалите 11 страни.

Цената на американския лек суров петрол кръжи около нивото от 74 долара за барел днес, но остава с близо 6% под миналогодишните си нива. Тя се повиши със 78% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 07.09.22 г.
fallback