fallback

Цената на петрола кръжи около 74 долара след данните за Китай

Петролът поевтиня с 14% през май, което е най-големият му месечен спад от декември 2008 г.

09:20 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът се търгува за малко над 74 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, като цената му остава почти без промяна от петък. Тя се вдигаше с близо 1,6% по-рано днес, но заличи изцяло повишението, след като данните за Китай показаха, че темпото на растеж във фабричния сектор на страната чувствително се е забавило през май.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Китай е паднал до 53,9 пункта през май в сравнение с 55,7 пункта през април. Това показаха данните на Федерацията по логистика и покупки в Китай, цитирани от Bloomberg. Стойност на показателя над 50 сочи за растеж в сектора, като колкото е по-висока, толкова по-бързо е темпото на ръст.

Китай е вторият по големина потребител на енергия в света след САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпва с 0,2% до 74,17 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Петролните фючърси поевтиняха с 14 на сто през май, записвайки най-големия си месечен спад от декември 2008 г.

Вчера финансовите пазари в САЩ бяха затворени заради честването на национален празник.

Междувременно брентът поевтинява с 0,4% до 74,26 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Преди разочароващите данни за Китай цената му се вдигаше с 25 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 03.09.22 г.
fallback