fallback

Петролът поскъпна над 75 долара

Изказвания от Китай подкрепиха еврото, влияние върху търговията оказаха и добрите макроикономически данни от САЩ

09:30 | 28.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна в четвъртък, насочвайки се към първи седмичен ръст от четири седмици насам, след като Китай потвърди ангажимента си да инвестира в Европа, предаде Bloomberg. Това подкрепи еврото, а поевтиняването на долара прави цената на петрола по-ниска, изчислена в други валути.

Китай увери финансовите пазари, че инвестициите му в Европа и в активи, деноминирани в евро, си остават ключови за страната.

Влияние върху търговията с петрол оказа и доклад на търговското министерство на САЩ, в който се посочва, че щатската икономика е нараснала за трето поредно тримесечие. В същото време молбите за помощи за безработица намаляват, а общото търсене на горива се е увеличило миналата седмица.

Подкрепа на цената оказа и изказването на президента на САЩ Барак Обама, че ще удължи мораториума върху разрешенията за дълбоководен добив, отлагайки предложените проучвания край Аляска и плана за търсене на петрол и газ край бреговете на Вирджиния.

По време на електронната търговия в Ню Йорк суровият петрол с доставка през юли добави 90 цента, или 1,2 на сто, до 75,45 долара за барел, а по време на азиатската сесия върна част от спечеленото до ниво от 74,79 долара.

За последните три дни цената на суровината е скочила с 8,8 на сто.

Брентът с доставка през юли, който се търгува в Лондон, се търгуваше със спад от 7 цента до 74,59 долара по време на азиатската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
fallback