fallback

Цената на петрола скочи с близо 4% и прехвърли 71 долара

Търсенето на петролни продукти в САЩ се е увеличило със 7% на годишна база в рамките на последните четири седмици

22:05 | 26.05.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна рязко с близо 4% по време на днешната сесия на Нюйоркската петролна борса, след като данните на Министерството на енергетиката на САЩ показаха увеличение в търсенето на енергийни суровини в страната през миналата седмица.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през юли се движи с повишение от 2,56 долара, или 3,7%, до 71,31 долара за барел. Увеличението е най-голямото за последните три месеца, предаде Ройтерс.

Икономическият песимизъм на финансовите пазари смъкна цената на петрола до 68 за барел във вторник. Силните понижения в цените на суровините и акциите през последните няколко дни обаче изкушиха пазарните участници и успяха да засенчат притесненията за дълговата криза в Европа.

Междувременно на международната петролна борса в Лондон петролът сорт брент поскъпва с 1,97 долара до 71,52 долара за барел. Така начин юлските петролни фючърси сложиха край на губещата си серия, която продължи девет поредни дни.

В началото на този месец цената на петрола се повиши до близо 84 долара за барел, което е най-високото й ниво за последните 19 месеца. Нестабилността на финансовите пазари обаче я понижи с 23% през следващите три седмици заради поскъпването на долара и влошените перспективи пред световната икономика в контекста на кризата с държавния дълг в Европа.

Данните на Министерството на енергетиката в САЩ днес показаха, че търсенето на петролни продукти в страната се е увеличило силно със 7% на годишна база през последните четири седмици. Въпреки това петролните запаси на страната, която е най-големият потребител на енергия в света, са продължили да нарастват, като са добавили 2,4 млн. барела за миналата седмица.

Това е 16-тото им увеличение за последните 17 седмици.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 08.09.22 г.
fallback