fallback

Петролът и азиатските борси нагоре, Япония не се включи в повишението

Японските инвеститори са вперили поглед в „бомбата със закъснител“ в Европа – проблемите с държавните задължения

10:56 | 24.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска електронна търговия, следвайки покачването на фондовите борси в Азия.

Американският лек суров петрол с доставка през юни увеличи стойността си с 69 цента до 70,73 долара за барел.

Търговията на суровината обаче се движеше несигурно, като цената се понижаваше и под нивата от 70 долара поради продължаващите притеснения за способността на правителствата по света да изплащат задълженията си, както и за неяснотата около бъдещата валутна политика на Китай.

Лондонският сорт Брент от Северно море добави 31 цента до 71,99 долара за барел.

За азиатските фондови пазари новата седмица стартира неуверено, но впоследствие основните индекси започнаха да бележат печалби.

Начело на ръста застанаха акциите на китайските строителни компании поради нарастващи надежди, че Пекин може да забави затягането на мерките за обуздаване бурното развитие на недвижимия сектор в страната.

Shanghai Composite добави над 3% към стойността си, а Hang Seng Index се повиши с 0,6 на сто. В Индия Sensex напредна с 1,2 на сто, в Южна Корея е нагоре с 0,4%.

Изключение от общата картина направи японският Nikkei 225. Индикаторът завърши търговията със спад от 0,27 на сто. Мрачното настроение в Япония беше породено от притеснения за възможно „заразяване“ с болестта „дълговата криза“, вихреща се на Стария континент. Според анализатори, цитирани от AP, проблемите на Европа са „бомба със закъснител“, чието избухване със сигурност ще нанесе тежки поражения и в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
fallback