IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадащите цени всъщност си имат висока цена

Ниската или отрицателната инфлация по света е по-обезпокоително явление, отколкото звучи, пише The Economist

17:20 | 23.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фирмите също са доволни. Наред с по-ниските сметки за енергия,  поевтиняват и редица материали - от пластмасовите бутилки до перилните препарати. Част от спестяванията отиват за потребление; цените на хранителни продукти, които са скъпи за  транспортиране и сложни за опаковане, спадат. Това са отличителни черти на един положителен шок за предлагането:  евтиният петрол означава, че икономиките могат да осигуряват  повече стоки на по-ниски цени. В сектора на услугите, който е много по-малко зависим от енергията, транспорта и произвежданите на петролна основа материали, цените все още се покачват.

За онези, които продават трайни стоки, дефлацията може да  изглежда по-обезпокоителна. Цените на новите коли във Великобритания не се променят, бавно вървят надолу в Португалия и спадат главоломно в Гърция, където нов мотор е с близо 20%  по-евтин, отколкото през 2005 година. За много икономически сектори обаче спадащите цени не са нещо ново, а начин на живот.

В еврозоната мобилните телефони, компютрите и камерите поевтиняват от едно десетилетие (в Испания телефонната техника струва с 90% по-малко, отколкото преди 10 години), така че е малко вероятно дефлацията да шокира потребителите. Дори в  Япония, където цените се понижават от години, има малко данни за отлагане на покупки.

Увеличаването на покупателната способност в резултат на кратък период на понижаване на цените е добре дошло. В богатия свят възнагражденията рядко биват повишавани въпреки огромното подобрение на ситуацията на трудовия пазар. От началото на 2010 г. над 10 милиона американци са си намерили работа с  понижаването с 40% на безработицата, чието пиково равнище надхвърли 15 милиона души. Япония отчита аналогично голямо намаление на броя на безработните от 3,6 милиона на 2,3 милиона.

Още по-добре се представя Великобритания, където безработицата се сви с 50% до едва 800 000 души. Дори болнавата еврозона добави някакви работни места. Загадката е защо увеличаването на заетостта не доведе до инфлация под формата на по-високи възнаграждения.

Равнището на безработицата в САЩ, Великобритания и Япония -  навсякъде там тя е в най-ниската си точка отпреди кризата или  още по-малка - преди щеше да доведе до повишаване на трудовите възнаграждения. И в трите страни обаче се увеличи броят на  наетите под несигурна форма: на хората на частичен или непълен работен ден, които биха работили повече часове, ако имаха възможност. По-либералните договори помогнаха за създаването на гъвкава работна сила и в резултат ставаме свидетели на бум на увеличаването на непостоянните работни места - от шофьорите на Uber до хората, наемани ден за ден в строителството. Работните места може и да се увеличават, но не и относителната сила на работниците спрямо работодателите.

Отрицателните страни на тези нови гъвкави трудови пазари започват да предизвикват и ответна политическа реакция. Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да повиши минималното трудово възнаграждение в страната от 7,25 на 10,10 долара на час. Във Великобритания и двете водещи партии планиратда изяснят дали несигурните трудови договори с "нулеви часове" са незаконни. Японският премиер Шиндзо Абе съобщи неотдавна, че хората на временен трудов договор трябва да очакват същите  условия като постоянно наети колеги. При условие че тези мерки повишават възнаграждаването и разходите на фирмите, би трябвало да последва инфлация.

Дори и краткотрайна, този тип дефлация може да отслаби  икономиката. Когато инфлацията е 2%, един шеф, седящ върху купища пари, има ясен избор пред себе си: да инвестира в нещо,  което е с по-голяма възвращаемост, или да върне парите на акционерите под формата на дивиденти. Всяко от двете решения - увеличаването и на инвестициите, и на доходите на инвеститорите е добро. Когато цените обаче не се променят, шефовете, които не  са склонните да поемат рискове, разбираемо могат да задържат парите. При по-висока инфлация корпоративните пари, които достигнаха 2 трилиона долара в САЩ и 229 трилиона йени (2,1 трилиона долара) в Япония през 2014 година, ще бъдат вкарани по-бързо в употреба, пише още Economist, цитиран от БТА.

Еврозоната е различна история. Като изключим Германия, нейните  членове не направиха кой знае какво, за да повишат ефективността на своите трудови пазари; повечето имат купища неизползван капацитет. В края на 2009 г. безработицата в еврозоната бе малко под 10%, колкото и в САЩ. Оттогава обаче тя се повишава и сега е на равнище от 11%. В Гърция безработицата доближава 25%. Ще са необходими години, за да бъде преодоляно това. Дори ако Испания, която се похвали с икономически растеж от 2%, се движи  със сегашните темпове, ще са нужни осем години, за сведе безработицата в страната до ниво отпреди кризата. Онези, които търсят по-високо възнаграждение, нямат почти никаква надежда.

Затова тук рискът от дълготрайна дефлация е повод за по-голямо  безпокойство, отколкото на други места.

Ако цените продължат да спадат, тогава дълговете, фиксирани в  номинална стойност, са по-трудни за изплащане. Проведено неотдавна проучване на консултантската компания McKinsey проследи целия дълг - на държавата, домакинствата и корпорациите - в периода 2007-2014 година. Икономиките от еврозоната са с най-тежко бреме, като задълженията са нараснали с 55% от брутния вътрешен продукт (БВП) или повече в пет изпаднали в затруднено положение страни от периферията и три от ядрото. Ако доходите  намаляват последователно, тези дългове може да станат невъзможни за изплащане.

Все пак централните банки най-накрая се впускат в действие.

Европейската централна банка (ЕЦБ) влезе късно в играта на  количественото облекчаване (КО), но през март ще започне да печата пари, за да купува държавни дългове. Bank of Japan е  поела ангажимент за толкова КО, колкото е необходимо, за да бъде повишена отново инфлацията до равнище от 2%. Една нова и радикална политика - отрицателните лихвени проценти - става модерна, като централните банки на скандинавски страни последваха ЕЦБ в тази посока. Ако тези опити се провалят, тогава радостта от евтината храна и гориво ще е краткотрайна, тъй като затъналите в дългове икономики ще използват всички пари, които  спестят от спадащите цени, за да се разплащат с кредиторите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Инфлацията намалява покупателната способност на хората и от там крайното търсене(растежа).Обама затова иска увеличение на миним.заплата защото това е вид преразпределение с цел стимулиране на крайното търсене.Малко факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - значи трябва да работя 10 пъти по-малко или да взимат 10 пъти повече пари.Човешките същества трябва да работят по-малко с възхода на машините, смята британският икономист Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила. ООН наскоро предложи 4-дневна раб.седмица но това е за накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Трябва да се търси корена на проблема тоест защо е нужна инфлация и какво причинява.Трябва да се гледа отгоре на нещата в смисъл в една затворена система като Земята докога може да има растеж на икономиката тоест системата се провали и това се знае отдавна в САЩ и затова направиха ''вашинктонският консенсус''.Сегашната система на банкстерите може да просъществува още десетилетие ако има още няколко милиарда консуматори и петрол ,газ и нямаше глобално затопляне.''10. Инфлацията води до разхищение и природните ресурси стават по-скъпи'' - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Проф. Хано Бек - инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва: Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
определено ако гърците въведат драхмата ще се спасят от дефлацията и пак ще си имат по 20% инфлация.манталитет.а дали ще се чустват по добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 9 години
Дефлацията била лоша - ами се радвате на дефлиралия петрол . Говорите за отложено потребление - а в същото време потреблението е изконсумирано и за следващите поколения. Говорите за баланс при наличие на колосални диспропорции.Така ще е докато не наречете нещата с истинските им имена - ако Ципрас посегне на богатите , какво ще си помисли олигархична Европа . Това не е ли по- големият кошмар за тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още