fallback

Смъртта на Бика реколта 2007

Блогърът BigBear за антирекордна на БФБ-София от 17 минути без сделка

18:01 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от BigBear, автор в категория Бизнес на Blog.bg

В понеделник инвеститорите почетоха със 17 минути мълчание смъртта на пазара на акции в България – поне такъв, какъвто го помнехме до тук. Към днешния ден вървяхме предопределено – първо пазарът разстреля репарите, после пенсионните фондове му обърнаха гръб и накрая мъртвото вълнение прибра последните рискови пари на спекулантите. 

Последните инвеститори, които досега участваха на пазара по спомена за доброто старо биче време, днес сведоха очи и си потърсиха друго по-продуктивно занимание. Липсата на ликвидност и глобализацията най – накрая победиха ентусиазма. Щом не може да се печели от пазарни движения на пазар, който не поддържа финансови инструменти, има поне два правилни хода – да не се участва или да се купува само при разпродажби и то на стабилни компании, търгуващи се под счетоводна стойност и даващи дивиденти, а те не са много.

Дългосрочното инвестиране обаче не поражда ликвидност, защото времето между покупката на инвестицията и продажбата й понякога се измерва в години. Дългосрочните инвеститори в ситуацията като настоящата нямат конкуренция и спокойно могат да изчакат поредния притиснат за кеш инвеститор от “златната ера” на БФБ. При условие че инвестират за години, те нямат проблем да чакат седмици или месеци своята правилна входна цена и на тях не може да се разчита да направят ликвидността – те са на този пазар с други, различни от създаването на ликвидност, цели – покупка на дял, търгово предложение, дългосрочен анализ на перспективите на съответния бизнес и т.н.

Трябва ли да има деривати на толкова неликвиден пазар – пазар, на който има и много компании с мениджмънт, който не зачита миноритарните акционери и не поддържа качествено корпоративно управление? Ще бъде ли този пазар лесно манипулируем и рисков?

Нима настоящото положение с риска е по-добро? Рискът от невъзможност да продадеш дори добра инвестиция сега е 100% - цели 17 минути няма ЕДНА сделка с каквото и да е българска акция! Дори само този факт е достатъчен, за да докаже тезата, че настоящите правила на пазара трябва да се променят.

Нима сега големите инвеститори не притискат пазара с големи пакети, “запушващи” възможността на цената да се движи в посока нагоре и да обезкуражават и подтикват малките инвеститори да продават? Всеки пазар е подложен на непрекъсната манипулация – писмена, информационна, инструментална. Всеки купувач, купувайки, променя съотношението на търсене и предлагане и по този начин стимулира последващи покупки.

Участието на пазара предполага поемане на много рискове, но инвестирането е занимание за пълнолетни. Всеки сам може да прецени до какво ниво риск може да поеме с личните си финанси – за едни максимума е депозит в банка, за други покупка на портфейл от акции, за трети търговията с деривати и индекси е съвсем приемлив риск. За покупката на лотариен билет няма никакви ограничения, за създаването на потомство също е достатъчно само да си пълнолетен и никой не подсеща, че едно дете поражда поне 18 години отрицателен паричен поток.

Живеем в свят, в който всеки ден поемаме рискове без никаква реална възможност за печалба, но отричаме финансовите инструменти, които може да донесат печалба на поелите риска и да загубят.

Вярно е че, сред акциите, които се търгуват на борсата, има много компании, които не отговарят на критериите за публичност, но именно лостовите финансови инструменти ще позволят на спекулантите да “наказват” техния мениджмънт, защото така силите на собственика и миноритарните акционери могат да бъдат изравнени. Качествените компании, от друга страна, ще създадат ликвидност и ще се търгуват на по- високи съотношения и от там ще могат да увеличават изгодно за себе си капитала.

Дори в понеделник да не е бил краят на ерата на КОБОС вълната, днешният бойкот на пазара от спекулантите подсказва, че пазарът застана на кръстопът – единият път, сигурният настоящ път на дяловото инвестиране и неликвиден пазар, а другите пътища ще зависят от активните решения на инвестиционните посредници и новото ръководство на фондовата борса. Отказът на участие в търговията на старите участници ще доведе влизането на нови, които или ще приемат настоящата ситуация и ще се ползват от нея – с уедряване на инвестиционните пакети и последващи придобивания, търгови предложения или сливания, или ще изградят от отломките на стария пазар нов. И тъй като е човешко да се забравя, след като минат достатъчно години, отново ще има нова реколта бикове, които отново ще се носят към своята гибел…

За коментари и повече информация за блога на BigBear   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 29.08.22 г.
fallback