fallback

Не инфраструктурата е основният проблем на БФБ

Основният проблем е лошото корпоративно управление, смята Пламен Дерменджиев

10:13 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от plamender (Пламен Дерменджиев), автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg. Дерменджиев беше получил предложение от финансовия министър Симеон Дянков за място в Съвета на директорите на БФБ-София. Кандидатурата му обаче впоследствие отпадна и той не влезе в новия Борд на борсата.

От 2001 г. активно се занимавам с портфолио мениджмънт. В последните 5 г. най-голям дял от дейността ми заемат операциите на местния капиталов пазар. В този смисъл правилното развитите на този пазар е моя лична професионална цел.

За съжаление сигналите, които новото ръководство на борсата дава за развитие на пазара, не са достатъчно убедителни. Политиката, която те възнамеряват да прилагат, по нищо не се различава от тази на г-н Папазов и компания. Като основен проблем на борсата те изтъкват ниското ниво на технологичната инфраструктура и по-конкретно липсата на оперативна съвместимост на нашия депозитар с други такива. Последното е действително проблем, защото сега нашият пазар е по-трудно (по-скъпо) достъпен за чуждестранните играчи.

Но ако това беше основният проблем, купуваме SWIFT и „пляскаме с ръце”.

Липсата на оперативна съвместимост и достижимост не попречи на големи чужди институционални инвеститори, като Gramercy Emerging Markets Fund, Artio Global Investors (Julius Baer Holding) и др. да придобият сравнително големи пакети от акциите на най-големите наши публични компании. Разбира се, това стана във времена, когато лесно се вярваше на регулаторите и на управляващите мажоритарни собственици.

От друга страна, местните институционални инвеститори, които имат „прекрасен” достъп до БФБ, като пенсионните ни фондове, са инвестирали повече от 1 млрд. лв. в чужбина. Последните, за които липсата на ликвидност не е толкова голям проблем, открито заявиха, че основната причина да не инвестират у нас е липсата на качествени активи на националния капиталов пазар. Разбира се, това те го направиха деликатно. Оправдаха се, че по отделни експозиции са им запълнени лимитите. Последните обаче са доста по-ниски от регулативно допустимите, т.е., ако искат, фондовете могат да ги вдигнат значително. Изглежда, че „гонейки дивото, изпускаме питомното”.

Депозитарят е проблем, но не най-същественият. Все едно да имаме високотехнологична железница, но да нямаме товари, които да превозваме. Подобна беше еуфорията, когато внедрихме платформата Xetra на Deutsche Börse, всички имаха големи очаквания, но нищо не се случи. Просто нямаме качествени акции, а имаме „state of the art” борсова платформа.

Основният проблем на нашата борса е лошото корпоративно управление на публичните компании. Въпреки, че повечето от публичните ни компании са приели Националния кодекс за корпоративно управление, като част от вътрешно-нормативната им уредба, реалното им корпоративно управление е под всякаква критика. Технически погледнато, това води до значителен дисконт, в допълнение към този за липса на ликвидност, при оценка на инвестициите в наши акции. Публичните компании у нас не са публични. Те не са достатъчно прозрачни, не разкриват достатъчно информация, дори има много случай на дезинформация на инвеститорите. Правят се фиктивни сделки, манипулират се финансови отчети, прилага се трансферно ценообразуване, необосновано се разводнява капитала и т.н. Напоследък изглежда, че избягването на данъчно облагане и заобикалянето на регулациите на пенсионните фондове с цел финансиране на свързани компании се превръщат в едни от основните мотиви за листване на БФБ.

Много съм писал за тези проблеми и много още може да се пише, но в крайна сметка, това, на което искам да насоча Вашето внимание, е наличието на сравнително адекватни регулации, но липсата на ефективни регулатори и лидерство сред инвестиционната общност. Ще кажете, че това е в компетенциите на КФН и е така, но в КФН нищо няма да се промени, дори да се преструктурира, както г-н Дянков предлага, ако няма „натиск” от страна на цялата инвестиционна общност в тази посока.

Лидер на инвестиционната общност у нас може да бъде единствено ръководството на БФБ. БАЛИП и другите браншови асоциации нищо съществено не са постигнали досега. Тях винаги ги е било страх от КФН, а и да не забравяме, че членовете им се конкурират помежду си. Едва ли е разумно да се разчита на тях в близко бъдеще.

В заключение пожелавам успех на новото ръководство на БФБ.

За повече информация и коментари на блога на plamender

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 07.09.22 г.
fallback