fallback

Лампички за елха или що за чудо е китайската икономика?

Вижте как се ценообразува коледната украса според блогъра vasmer

10:45 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от vasmer, автор в категория Бизнес на Blog.bg

Коледа е! Пеят коледни звънчета, под снега заспали са щурчета :) Дядо Коледа кърпи чувала, зарежда с гориво Рудолф и изобщо се подготвя за почетната си обиколка в навечерието на годината на "малката вегетарианска пица".

Моето семейство също се подготвя както повелява традицията. Взехме си елха, украсихме я, но какво е елха без коледни лампички? Тук започва интересната част - купих лампички за 2.50 лв. 2.50!!!!!

Доста се замислих. Как може нещо да струва 2.50? Реших да направя един мислен експеримент - да видя колко евентуално струват тези лампички в Китай, каква е тяхната себестойност?

Ето до какво доведоха мислените ми разсъждения:

Крайна цена за клиент: 2.50 лв. с ДДС (издадоха ми касова бележка)

Цена без ДДС: 2.08 лв.

Печалба за крайния продавач: 30 ст. (едва ли, но е някакво предположение) - 1.78 лв.

Печалба за вносителя и евентуално износителя: 40 ст. (кой знае!?) - 1.38 лв.

Мито: 10% (едва ли е платено такова, но да предположим) - 1.14 лв.

Транспорт: 2 ст. (лекички са, а и кой знае как е докарано): 1.12 лв.

Печалба на производителя: 10% - 1.01 лв.

Материали: 20 метра кабел, 100 разноцветни лампички, 100 шлауха, захранващ блок, програматор (има 8 функции), щепсел и захранващ кабел (поне 20 лв. по български стандарти)

Труд: ръчна спойка и темпериране на шлаух по 100 пъти плюс допълнителни сглобки и спойки (поне 5 лв. по български тарифи)

Тестове: липсват (приемаме, че не се тества)

Какво се получава - изработването на коледни лампички, заедно с материалите в Китай (при направените предположения) е 1.01 лева !!!!! А това едва ли е така, като се има предвид, че търговците едва ли работят за тези стотинки печалба, които съм предположил. Трудно се смила това число при положение, че същата тази операция в България ще струва минимум 25 лева.

И в двата случая не е включено програмирането на лампичките, предполага се че вече е разработено за предишната Коледа :)

Не знам за вас, но аз лично се потрисам от подобни изчисления. Не ми го побира главата. Преди години имах поръчка от Теси (бойлерите), за изработване на електронен блок за управление в 10 000 бройки. Цената пряко сили, с минимална печалба беше 30 лева!!!!!

Същото нещо те го купуваха от Китай на цена от няколко лева. Затова и част от българските бойлери са с китайски вътрешни джунджурии :)

Как обаче е възможно това, ми е трудно да си го обясня. Работил съм с китайци, работил съм с китайски фирми, техните цени са минимум 6 ПЪТИ по ниски от произведените някъде другаде по света. Няма да говорим за случая на коледните лампички или мишките и клавиатурите, при които цената е потресаваща.

Като човек, който се е занимавал с разработка и производство, смея да твърдя, че подобна цена е непостижима, ако няма някакви специални пакети стимули.

Колкото и да се говори за ниска себестойност на труда, все пак материалите се купуват понякога отвън. Дори и да крадат интелектуална собственост, пак са време и пари за усвояването на технологията. И така нататък, и така нататък.

Според мен обяснението изобщо не е просто. Лично аз започвам да си мисля, че това е някаква целенасочена стратегия за световно господство. Нещо подобно на дъмпинга на големите вериги, само че в огромен мащаб. След 30 години те ще са сринали всички живи производители и тогава ще дойде тяхното време. Като почитател на Сън Дзу, определено мога да кажа, че подобни стратегии са им в кръвта.

Говори се за изкуствено поддръжане на висока стойност на юана, което определено може да обясни подобна стратегия. Но тогава какво пречи в един момент целия Китай да се окаже балон и да гръмне?

Някой от вас има ли по-прозаично обяснение?

За коментари и още информация - вижте блога на vasmer  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 09.09.22 г.
fallback