fallback

Уморените коне ги застрелват!

Дали след измененията в регламента за АДСИЦ ще останат инвеститори в тях? Има и предложения за други промени...

12:18 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от BigBear, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Предлагам следния член 1 в закона за акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), за да не се мъчат повече инвеститорите в тях – Управляващите дружества имат право на печалбата на управляваните от тях дружества. Цялата!

Тази нелепа мисъл ми хрумна, когато четях поредните предлагани промени в полза на управляващите дружества (УД). И не че фактическото положение не е близо до нея – единици са АДСИЦ-овете, които са раздавали дивиденти, но надали има и едно УД, което да е на загуба.

Има всякаква публична информация за фондовете, но никаква за договорите с УД и техните промени.

УД взимат авансово на месечна база полагащото им се по договор възнаграждение пропорционално на размера на преоценените от самите тях активи, а акционерите взимат процент от реалната печалба и с предлаганите промени може и това да не взимат. Всичко е в полза на УД и не е чудно, че акциите им паднаха повече от спада на цените на реалните недвижими имоти, които са купили.

Има едно неписано правило при успешните съдружия и то е, че начинът на разпределение на инвестициите, печалбите и загубите се определя преди старта на дейността и не се променят в процеса на работа. Сега УД посягат и на основното отличително, което ги характеризираше спрямо другите инвестиции на БФБ – гарантираното със закон 90% разпределение на реалната печалба.

Защо Управляващите дружества искат това е ясно, но защо Комисията им разрешава? Това ще засили още повече отливът на инвеститорите от този сегмент от пазара. Или логиката е няма АДСИЦ, няма проблем?

Редно е да се припомни какво е правилно от гледна точка на инвеститорите. Възнаграждението за успешно управление на активи трябва да е процент от реализираната доходност, а не процент от размера на активите. За това правя следните предложения за промяна на Закона за АДСИЦ :

- Възнаграждението на УД може да бъде само процент от печалбата за разпределение между акционерите и да не надвишава 10% от общия й размер, както и да се изплаща заедно с изплащането на дивидента на акционерите;

- Договорите на УД с АДСИЦ да са публични и промяната им да става само с одобрение от Общото събрание на акционерите с гласовете на 75% от присъстващите;

- Ако се предлага отлагане на плащането на дивидент, то трябва да става с одобрението на Общото събрание на акционерите с гласовете на 75% от присъстващите;

- УД да правят детайлно отчет на сключените от тях договори, задължаващи АДСИЦ – контрагенти, комисионни и срокове.

За коментари и повече информация за блога на BigBear

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
fallback