fallback

Можем да създадем нови работни места в условията на криза

Българските компании трябва да продават инженерните и маркетинговите си услуги на Запад

10:55 | 21.11.08 г.

Материалът е предложен от biznesat, автор в категория Бизнес в Blog.bg

Колкото и да са негативни новините относно задаващата се от Запад и Изток икономическа криза, България определено има потенциал да излезе сравнително суха от водата.

Силните страни на страната ни са в сравнително ниската цена на труда и факта че сме в ТОП 10 в света като място за аутсорсинг, както и в креативността на българина. Доказателството е големият брой оферти в сайтовете за работа, търсещи служители за аутсорс-компаниите.

Вече има обявени съкращения в структуроопределящи компании като Кремиковци, Стомана Индъстри, Чугунолеене, Монбат, спиране на производства в Неохим и Агрополихим и с 30% по-ниски записвания за зимните и летните ни курорти.

Това е част от черната хроника на достигналите ни ефекти от световната криза, към които трябва да добавим ниски цени на селскостопанската продукция на световните пазари, ниски цени на цветните метали и другите суровини, които произвеждаме.

Постоянни са информациите за спиране на проекти в недвижимите имоти и увеличаване на безработицата поради уволнения в строителството.

Къде обаче има потенциал за развитие на бизнес и увеличаване на работните места в условията на криза?

Потенциалът е в желанието на западните фирми да намалят разходите си в условия на криза, колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед.

Единствените сектори в икономиката ни, които не са обявили намаляване на заетите, са кол центровете, обслужващи чуждоезични клиенти, и аутсорсинг компаниите, разбира се може би с някои изключения, свързани с автомобилната или финансова индустрия.

Секторът става още по-атрактивен с очакваното завръщане на български емигранти от чужбина.

Едни от най-разпространените аутсорсинг дейности са: - архитектурни решения; - дизайн; - програмиране; - маркетинг и ПР (Връзки с обществеността); - кинопродукции; - шивашка и обущарска индустрии; - оръжейна индустрия.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
fallback