fallback

Дойде време и България да изпрати човек на слънцето

Разширяваме сътрудничеството със Северна Корея в областта на образованието, културата, медиите и спорта, съобщи МС

09:47 | 13.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България и Северна Корея разширяват сътрудничеството си в областта на образованието, гласи решение, одобрено от министрите по време на правителственото заседание на 12 февруари.

Може би звучи като виц, но текстът е разпространен от правителствената пресслужба съвсем официално. В периода 2014 – 2017 година двете страни ще разширят връзките и ще задълбочат сътрудничеството чрез размяна на стипендианти, и ще бъдат създадени възможности за развитие в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта.

Северна Корея не се слави с много постижения, особено в сферата на медиите, където е наложена жестока цензура. Хората в комунистическата държава не ползват интернет, защото той е забранен. За нивото на комуникациите в страната може да подскаже следната статистика: при 24 млн. души население към 2011 година в страната има едва 1,18 млн. телефонни поста, а абонатите на телекома (държавен, разбира се) са 100 хил.

Като постижение се смята, че от 2013 година на чужденците не се налага да предават мобилните си телефони на властите при влизане в страната.

Но да оставим изостаналостта в областта на новите технологии. Само преди месеци ръководителят на Северна Корея Ким Чен – Ун, наследил на поста своя баща, заповяда екзекуцията на всички преки роднини на своя чичо Джан Сон-Тхек, включително и непълнолетните. Нарушението на Джан Сон – Тхек е контрареволюционна, антипартийна и антидържавна политика.

Но всъщност е трудно да се прецени какво се случва в тази затворена за света държава и истина ли е жестоката новина.

Една от малкото изтекли информации в последно време е, че в началото на тази година Северна Корея успя да изпрати свой човек до Слънцето, изпреварвайки всички останали нации в надпреварата в овладяването на Космоса.

Разбира се, в ракетата е бил не кой да е, а Хун Ил Гон, който е племенник на лидера. 17-годишният космонавт е взел проби от Слънцето и ще ги покаже на чичо си.

Полетът е продължил 18 часа - в двете посоки. Вероятно от тази технология имаме нужда и е време да изпратим стипендиант в техния институт за космически технологии. И да покорим на свой ред необятния Космос. 

Да не забравяме и спорта. Нашите футболисти сигурно има какво да научат. След Световното по футбол през 2010 година треньорът на националния отбор по футбол Хун Йонг-Ким беше пратен в трудов лагер, заради слабите резултатите на своите футболисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
fallback