IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014-а – годината на държавния дълг

Колкото повече вземаш заеми, толкова повече им се качва цената, а на България ще й трябват 4-5 млрд. лв., пише в блога си Бисер Манолов

14:10 | 11.10.13 г. 18
2014-а – годината на държавния дълг

Спомням си, че по време на дебата за актуализацията на държавния бюджет за 2013 година от ДПС заявиха, че основната част от увеличаването на държавния дълг ще отиде освен за разплащане към частния сектор, така и за увеличаване на фискалния резерв.

Е да, но към последна дата той е под 4 млрд. лева. Неведнъж съм споменавал, че от 2005 г. насам имаме рекордни най-високи разходи за изплащане на лихви по държавния дълг. Държавата ще заеме и допълнително 300 милиона евро от германски частни банки до края на годината.

В началото на 2015 г. ще трябва да изплатим допълнително около 1,5 млрд. лева за погасяване на доларовите еврооблигации. Като цяло 2014 г. ще се окаже „година на държавния дълг“.

Цената ще върви нагоре

Всеки начинаещ финансист знае, че не е възможно при тенденция на оскъпяване на държавния дълг да имаме трайно понижаване на цената на вътрешния кредитен ресурс. Напротив, по-скоро тази тенденция ще се прехвърли и върху цената на кредитния ресурс.

Искрено ме учуди безотговорното говорене по темата на част от управляващите, че връзка между цената на държавния дълг и цената на корпоративните кредити няма. Аз бих казал точно обратното. Ако искаме ниски цени на корпоративните и потребителските кредити, трябва да овладеем тенденцията на постоянно увеличаване на държавния дълг, която започна през последните четири години.

Нека да овладеем държавните харчове. За голямо съжаление вече може да говорим за „хронично заболяване“ на държавния бюджет от болестта„бюджетен дефицит“.

Колкото и абсурдно да звучи темата за „държавния дълг“, в момента тя е еднакво актуална както в САЩ, така и у нас. За мен няма никакво съмнение, че точно това ще бъде една от най-чувствителните теми при обсъждането на бюджет 2014.

Твърде вероятно е през 2014 г. да бъде преминато психологическото ниво от 20% на държавния дълг към брутния продукт. По-вероятно е това да стане, въпреки че сме далеч от европейските максимални допустими граници от 60% на държавния дълг към брутния продукт, вече е налице обезпокоителна тенденция.

Едно трябва да е ясно на управляващите – че провеждане на социална политика през нови държавни дългове води неминуемо до по-голямо обедняване в дългосрочен план.
И нека все пак да завършим оптимистично: както казва Мечо Пух: „Колкото по-малко, толкова по-малко.“ И заспа доволен, че няма потребителски кредит

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 38 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
Финансовата ситуация е ясна за напред -- дойдоха левите и ще взимат стабилно държавен дълг. Те левите не умеят да създават блага, те знаят как да тръбят, че се борят за равенство докато не сринат системата.Опасно за България е и назряващото етническо напрежение -- ромите до 2020 ще са 20% от населението (по мои изчисления), сложете и пумаци/бежанци още 10%, та станаха 30% малцинства. Ще има грандиозни конфликти и Косово ще се повтори дали с външна намеса или не.До 2020 ще сме официално под 6 млн. население, пенсионерите ще са поне 2,5 млн. (от тях роми няма, щото имат ниска смъртност, до 65 г. никой не стига). Сложете 700 000 души на държавна хранилка (справка статистика на БНБ за 2012) като полицаи, армия, общински съвети, секретарки, чиновници, администрация, персонал от общински дружества и т.н. и т.н.Реално ако погледнем след 2014 година, то виждаме че България 2025 няма да съществува и този път ще сме си виновни сами. Ние ще сме световен пример за малоумщина!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
Къде се народихте такива талибани анархисти.... Бива десни убеждения ама, дай все пак да не си говорим глупости, не сме 10 годишни (поне аз не съм)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
Решението е очевадно, но ще е карйно непопулярно сред електората и никой политик, ляв, десен или централен, няма да го приложи доброволно. Рязко свиване на държавните разходи отзоваване на контингентите ни из целия свят. Масови съкращения на държавната администрация и полицията, замразяване и дори премахване на пенсии и социални плащания всеки да се грижи за възрастния си родител, дете или неработоспособен роднина, както е било хиляди години. Това ще позволи премахване на осигуровки и данъци. Премахване на всички регулации, лицензи и т.н. задушаващи бизнеса бюрокращини, за да се даде възможност на предприемчивите да създават работни места. Сега България прилича на пияница, който знае че ако спре да пие, махмурлука ще е много болезнен и затова е налива, на вересия (със заеми), за да отложи неизбежното, но както знаем, колкото повече пиеш, толкова повече боли глава после. Накрая кръчмарят ще дойде и ще каже плащай тогава ще ни заболи и главата и джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още