IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Професионално безработните“ не експлоатират умишлено системата

При ромите не става въпрос за някаква вродена инерция, която само справедлив труд може да коригира, смята Йоана Ивайлова

13:10 | 28.07.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По повод статията Още една губеща кауза срещу професията „безработен” на info@investor.bg получихме някои интересни алтернативни мнения по въпроса. Публикуваме най-интересното от тях.

До известна степен разбирам и симпатизирам на идеята на автора Димитър Неков: хората без работа се адаптират към хроничната си незаетост (и поради факта, че определени видове професии и социални роли не са им достъпни) и експлоатират системата от социални осигуровки и т.н.

От там, етикетът 'професионално безработни'... негативната конотация - която авторът изглежда приема като даденост - е идеята, че тези хора умишлено експлоатират системата. Т.е. тези хора се  раждат и са като че ли програмирани да растат като социални аутсайдери без обичайните  стремежи за израстване в обществото и професионално развитие, които характеризират нас - бедните етнически българи в България. (това е моята драматизация на гледната точка на автора)

Имам възражения относно такава силно опростената и откъсната от контекст оценка на проблема. Струва ми се, че при ромите (или, според автора, породата 'професионално безработни') не става въпрос за някаква вродена инерция,  която само справедлив (и нископлатен) труд може да коригира. Но в защита на идеята на новия министър - образованието или 'до-образоването' е необходимо по няколко причини  - една от тях е, че дори нископлатеният труд (селско стопанство, строене на пътища и т.н.) има нужда от хора, които, след като са си получили надницата, знаят как да я харчат най-разумно и реалистично с оглед на това да хранят, обличат и образоват децата си и да не бъдат подмамени от високо лихвени заеми, хазартни игри или разни видове пристрастявания (алкохол, наркотици, крадене на дребно).

С други думи - хората, които строят българските пътища и берат българските плодове, имат нужда от конструктивна помощ от страна на останалата  по-благополучна част от българското общество, която работи за по-високи надници, която не носи на лицето си векове институционна и етническа дискриминация, и която може да си позволи да не работи ниско платен труд.

Нелогично е твърдението, че просто защото образованието е безплатно и задължително за всички българи, децата на ромите през 1990-те и преди това са имали същата възможност и среда да се образоват като българските деца от същото поколение. Има жестока и голяма разлика между образователните переспективи пред един първокласник, чиито родители са грамотни (да не говорим с висше образование), и същия първолак на родители, които не могат да четат и пишат.

Отрицание на социално подпомагане на заетостта и предложението за "организирана заетост в сферата на строителството и селското стопанство" звучи като организация тип ТКЗС? Кой би наемал тази работна ръка? Не трябва ли някои да се заинтересува от инвестиции в десетките декари необработвана но обработваема земя, първо? И когато се заинтересува - как точно ще бъде наложено на инвеститора да наема работна ръка единствено от групата на ''професионално безработните"? Ами ако тези професионално безработни се окажат обективно неподходяща работна ръка за строене на пътища? Или ако свободната им воля на свободни хора в не-тоталитарно общество ги кара да не искат да бъхтят по пътищата, понеже имат цироза, артрит или слабо сърце, но им се живее?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 23 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Да, не трябва да се делят - но това не означава, че поне 96.8% от тях са от един определен етнос.За другото - те и сега могат да наемат земя за обработване, законът им го позволява, само че не искат. Единствената земеделска работа, която Хъхрю обича да върши, е да бере там където не е копал и не е сял.А да се разпределят работни места на етнически принцип, това е дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Ти си Йоана, толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 21
жител
преди 10 години
"Професионално безработни" са социално слабите и те не трябва да се делят по етноси. Основният проблем е ниското образование, а оттам и липсата на работа. Ще има подобрение ако се предприемат някои стъпки , като:1. всички деца постъпват в ясли и градини без да им се спират детските.2. при успешно завършване на всеки клас - отпускане на определена сума 3. възрастните да се образоват вечер или през летните ваканции в училищата4. който иска да наема общински земи и да ги обработва5. в държавните и общинските фирми определен процент от работните места да са за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Авторката е от Хелзинкския комитет и харчи парите на Сорос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Преди време в ГУСВ-то всеки ром можеше да вземе занаят, като турците и повечето българи в системата на Строителните войски. Те излизаха с майсторски свидителства 3-4 разряд, а ромите предпочитаха две години да влачат кофите с вар с пълно безразличие, но не и да се образоват или квалифицират. Освен това всяка събота през тези две години спяха до обед защото не ходеха на обекта или на парково-домакински ден, а уж се образоваха, но нищо не научаваха.Това е истината, те не виж0дат в оброзаванието и в работата някаква обществена ценност и затова затях те не са нужда Освен това в ГУСВ имаше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Явно авторката не намира нужните думи, с които да обясни, че ромовате не са виновни за това, че предпочитат да крадат, вместо да работят.Е, това е обяснимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Все още чакаме авторката да се включи в дискусията и да защити своята теза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Или ако свободната им воля на свободни хора в не-тоталитарно общество ги кара да не искат да бъхтят по пътищата, понеже имат цироза, артрит или слабо сърце, но им се живее?--------------------------------------Щом не искат да бъхтят по пътищата, следващият път ще разговарям с баба ми, ще се опитам да я убедя да приеме в къщата си поне един ром, така и така и крадат доматите и краставиците от градината. Само не знам как да и опазим пенсията, да въпросния ром да няма средства да си купува алкохол, все пак трябва да му осигурим здравословни и безопасни условия на живот. Че туко виж после баба ми излязла виновна, че той се напивал до забрава и хванал цироза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
И аз да попитам уважаемия Инвестор, от кога започнахте да триете коментари към публикуваните материали????Имах възможност да прочета изтрития коментар на Императорът. Защо направо не декларирате, че не сте радетели за свобода на словото, и всичко, което не отговаря на "партиината линия" се цензурира???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Баба ми е на над 85 години, след 40 и повече години трудов стаж (нощен труд в селската хлебопекарна, работа на полето, в кравефермата ), получава земеделска пенсия от стотина и петдесет лв. на месец. От полския труд се е привела до земята, но всеки ден излиза в градината, да си отгледа малко домати, краставици, боб и др., колкото да има за нея. И няколко кокошки гледа, за да има и яйца на масата. За всичките си години не знае какво е почивен ден, да не говорим да отиде някъде на почивка. И не си е помислила да влезе в чужд двор, един домат да открадне! Ако има хляб, ще яде, ако ли не, на полето ще набере коприва или киселец и пак ще има нещо на масата!ЗАЩО ЗА НЕЯ ДА МОЖЕ ТАКЪВ ТЕЖЪК ЖИВОТ, ИЗПЪЛНЕН С НЕСГОДИ И ЛИШЕНИЯ, АЗ ЗА БАЙ *** ДА НЕ МОЖЕ????? ЧЕ НА ВСИЧКО ОТГОРЕ НЕ МУ СТИГАТ ПОМОШИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА, А И ВЛИЗА В ДВОРА НА БАБА МИ ДА И КРАДЕ ДОМАТИТЕ И КРАСТАВИЦИТЕ!!!!!! И ЖЕНАТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ, ЗАЩОТО БАЙ *** ЩЕ ЗАПАЛИ КЪЩАТА ЗАЕДНО С НЕЯ ВЪТРЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още