IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Необходима е държавническа воля вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика, смята Димитър Неков

10:04 | 07.06.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Смятате ли, че идеята на социалния министър за обвързване на социалното подпомагане с обучение ще окаже положително влияние на пазара на труда? Ще намали ли трайно безработицата, ще се постигне ли по-висока интеграция на трудовия пазар? Изпращайте ни вашите коментари на info@investor.bg

Представяме ви позицията на Димитър Неков, известен във форума на Investor.bg с прозвището Императорът:

Очертаващият се за една от звездите на новото правителство – социалният министър Хасан Адемов, обяви едва ли не кръстоносен поход на професията „безработен” и това негово становище доби популярност в медиите, но преди работещият и търпящ перманентен грабеж от страна на „социалната система” българин да се зарадва, той би трябвало да си зададе въпроса – каква е дозата популизъм в тези министерски закани?

От една страна г-н Адемов наистина е прав, че т.нар. „субсидирана заетост”, представляваща сама по себе си заплащан с реални пари чисто формален „труд”, не решава проблема с безработицата. Тоест тук имаме напредък във визията за решаване на този първостепенен социален проблем – поне в сравнение с действията на министър Младенов, който дори се гордееше с това, че пропилява десетки милиони от данъците ни за професионални безработни, разхождащи се безцелно с метли по улиците.

Но от друга страна Хасан Адемов набляга на друга очевидно губеща кауза – „ограмотяване и квалификация”. Налага се тук да извадим на показ някои може би нелицеприятни, но невъзможни за пренебрегване факти. Първо - образованието е по Конституция задължително за всички български граждани и е абсурдно да се плаща на определени лица, почти изцяло от т.нар. „ромски” етнос, за да изпълнят това свое задължение. Второ - отсъстват очевидно необходимите рестриктивни мерки при неизпълнение, или казано с други думи необразовалите и неквалифициралите се да бъдат задължени да връщат изплащаните им междувременно помощи, или да бъдат санкционирани по какъвто и да е друг начин. Трето – образованието е въпрос най-вече на ценностна система – но не и за по-голямата част от горепосочения етнос. Там нещата са очевидно обърнати, защото именно липсата на образование е един от факторите, които носи привилегии на тази прослойка, давайки им оправдание да упражняват до безкрайност професията „безработен”, тоест тези лица нямат стимул да учат, защото после ще трябва да работят.

Да не забравяме и друго – в тази държава има предостатъчно работа именно за нискоквалифицирана работна ръка. Селско стопанство, строителство и ремонт на пътища се нуждаят от огромен брой работещи, но тъкмо тези потенциални работещи предпочитат да получават доходи от социални помощи и престъпна дейност, като основната вина за това е на държавата, в лицето на политическата класа, която им позволява подобен начин на живот в замяна на техният статус на евтин електорат.

Тук стигаме логично и до единственото възможно лечение на диагнозата „професионален безработен” – и това е трудът. Истинска, а не формална работа, реално произведени стоки и услуги и в замяна – реални пари. Така функционира една пазарна икономика, така работи едно нормално общество. Задължение на държавата е да създаде или да стимулира създаването не на формална, а на реална трудова заетост в по-горе посочените сектори. Единствено трудът създава трудови навици, а в последствие изгражда и разбирането за образованието като ценност – най-малкото като способ за откъсване от тежкия физически труд.

Инфраструктурата, по-специално второ- и третокласната пътна мрежа в страната е в окаяно състояние, огромни площи плодородна земя пустеят. Създаване на организирана заетост в сферата на строителството и селското стопанство не само ще реши до голяма степен проблема със заетостта на нискообразованите и неквалифицирани трайно безработни, но и ще стимулират общ икономически растеж – както чрез възстановяване на инфраструктурата, така и чрез създаване на производства, естествено надграждащи се над селскостопансткото производство. По този начин днешните трайно безработни биха се превърнали от воденичен камък на шията на социалната система, в икономически не само полезна, но и жизнено необходима прослойка, осигуряващи не само своята прехрана, но и препитанието на десетки хиляди работещи в преработвателната промишленост и индиректно – в сферата на търговията и услугите.

Но за да бъде сторено това, което за нас е очевидно необходимо и неизбежно, е необходима държавническа твърдост и воля, вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика. За да има резултати, трябва да се тръгне решително към елиминирането на една друга доходна и масова сред тази прослойка „професия” – професията на социално-слабата самотна майка... но това е тема за отделна и твърде обширна статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 14 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
....впрочем както и да е - ти също имаш право на мнение - дай твой вариант за решаване на обсъжданият проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 24 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Ти очевидно се правиш на ударен и няма смисъл да се говори с тебе. Ако аз искам да работя в българският клон на някоя голяма международна компания, но в същото време живея в Сунгулраре - имам съвсем демократичен избор или да се изселя в София, или да се откажа от тази перспектива. Това насилствено преселване ли е?По същият начин професиналният безработен ще има демократически избор - или да отиде там, където има работа за него - или да се превърне в професионален гладуващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Много точно казано !!!!Частникът трудно ще наеме някого, който не само няма квалификация и трудови навици, но и нарича кражбата "работа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Изглежда субсидираната заетост е обречена на провал, защото ако съществува икономическа логика и изгода за откриване на едно работно място в частния сектор, то ще се появи по силата на тази логика. Иначе частния предприемач, да се превръща в чиновник, който ще предвижва бумащината за трансфера на някакви субсидии, без полза за себе си(още повече, ако се има предвид профила на голяма част от трайно незаетите: ниска или липсваща квалификация, ниски или липсващи трудови навици), някак си не ми се връзва, най-много да се появи благоприятна среда за източването на тези средства. Колкото и кощунствено да звучи, в такъв момент на много сложен външен и вътрешен икономически климат, единственото работещо решение, ми се струва, е ДЪРЖАВНАТА стопанска инициятива, доколкото държавата все още е собственик на активи, които могат да генерират продукт и доход, на разположение е и бюджета, който без друго харчи пари за подпомагане на безработните, поне средствата да отиват в продуктивна посока( естествено за целта е нужен адекватен административен капацитет). Проблема няма да се реши от-само-себе-си, напротив ще става все по-голям (най-малкото като демографско изражение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 12
cokrat1
преди 11 години
...ама там където лицето живее....другото е организиране на насилствено разселване и т.н....Пропускаш най-същественото....където лицето живее....а, не по принцип навсякаде в държавата!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Това е работа на държавата - да създаде нужните работни места и да ги предлага - а не такива като Асан и Тотю да се чудят как да ни раздават парите безвъзмездно.За разселването - работа на държавата е да си прилага законите в това отношение - и да премахне ВСИЧКИ незаконни катуни от градовете. В близост до градовете също има достатъчно работа - за тези професионални безработни, които законно живеят в тях.Впрочем какво означава "там където лицето живее" - на мен не помня някой да ми е предложил работа там където живея - т.е. в къщи или пред блокът !!!От друга страна - откъде накъде ние ще си търсим активно работа (много Българи са оставили домът си в по-малък град и се свиват под наем в София, за да могат да работят) а на професионалният безработен трябва на всяка цена да му се търси работа "там където живее"? Не - той ще отиде там където има работа - както правят "непрофесионалните" безработни !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Не мога да разбера какво искаш да кажеш... че *** няма квалификация дори да копае компири ли? И това ли му е сложно?От друга страна кой е виновен, че хъхрякът е неграмотен, освен самият *** - да не говорим - че щом образованието е задължително - той е в закононарушение със своята неграмотност....Лично аз бих предложил на лица, които не са Българи да им се отнема Българското гражданство, ако не владеят писмено и говоримо Български език !!!! Пълен абсурд е чужденецът, искащ Българско гражданство да полага изпит, за да го получи - нищо, че спазва законите, плаща данъци и създава работни места - а на всеки мързелив и крадлив *** гражданство да се дава по презумпция !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 10
cokrat1
преди 11 години
очно това казвам и аз. Бюрото по трудът предлага на Хъхрю работа подходяща за неговата квалификация - да пасе овце, да копа компири, да ремонтира пътища. Посочи бюро по труда където търсят, овчари, копачи на компири и пътно-строителни работници....ама там където лицето живее....другото е организиране на насилствено разселване и т.н....все си е насилие!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Сократ, не им е ясно как толкова голяма част от ромското население е минало през тая трудна процедура?! Нали като нямат образование и квалификация, не могат да им предложат никаква работа освен към общината да разхождат метлата! Това го правят НП, ама като гледам каква малка групичка се разхожда тук около нашите улици - явно общината може да си позвили максимум 20 неработещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 12
cokrat1
преди 11 години
"Професията" социално слаб може да бъде за цял живот....освен, ако не предложиш на лицето подходяща за неговата кфалификация работа...чрез бурото по труда.Авторе...това си го напиши с големи букви...и се съобразявай!!!Ключовото е, подходяща за кфалификацията на лицето работа!!!! Всичко друго е от лукавия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още