IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В мъртвата хватка на социалния популизъм

Мерките за борба с ниските доходи трябва да са такива, че да не насърчават професията "професионално беден", смята Димитър Неков

10:15 | 02.04.13 г. 55
В мъртвата хватка на социалния популизъм

В каква посока трябва да е насочена политиката на следващото правителство? Увеличаване на помощите за по-уязвимите слоеве на обществото? Премахване на плоския данък? Теглене на външен заем за вдигане на доходите? Включете се в дебата на Investor.bg като ни изпратите мнението си на info@investor.bg.

Днес ви представяме позицията на Димитър Неков, известен във форума на Investor.bg с прозвището Императорът:

Изминалата зима ни донесе (не)очакваното усещане за нещо вече видяно и това дежа вю модел 1997 навява зловещи предчувствия. Шамарът срещу електроразпределителните дружества всъщност бе насочен не толкова срещу високите сметки за електроенергия, колкото невъзможността на средните граждани да ги платят.

Лъсна грозната истина за поредната социална катастрофа и провалилото се след гръмките си и неадекватни предизборни обещания правителство на ГЕРБ си отиде безславно.

Причините за настоящето състояние на държавата са очевидни – ескалиращата безработица, спадът на доходите, икономическият, а оттам и социален крах. Разбира се, ако се ограничим с тези азбучни и очевидни истини би било все едно да твърдим, че причина за атомният взрив е атомната бомба.

Къде всъщност са реалните проблеми на Отечеството ни?

Ние твърдим, че основният проблем, мултиплициращ се с различен мащаб и дълбочина из много страни в Европа, е стремежът към тотален контрол и все по-голямо преразпределение на капитали и блага от „имащи” към „нямащи”, наричано с извратен популизъм „социална политика”.

В тази насока – примамливо за обедняващите или за „професионалните бедни”, но неадекватно за мислещите хора са и предизборните обещания, както на прясно прогонените от властта, така и на техните конкуренти. Всички те са единодушни, че проблемът е в ниските доходи, но никой не се осмелява да предложи непопулярни, но единствено адекватни мерки за неговото преодоляване.

Нека започнем с една очевидна истина – отнемането на все повече пари от „имащите”, например чрез премахване на плоския данък, няма как да помогне трайно на „нямащите”... просто първите все повече ще се доближават до вторите като социален статус или ще хванат пътя към широкия свят, а тогава кой ще дава за в бъдеще на „нямащите”, превърнали се неусетно в професионални нямащи?

Ерго – единственият път към общият просперитет е икономическото развитие и трудовата заетост... но реална заетост, а не социални програми, изразяващи се в безцелното подпиране на метли. Подобна форма на бутафорен труд, за която доскорошните управляващи харчеха стотици милиони и дори се хвалеха с това, не произвежда никакви реални блага, но е платена с реални пари, които някой друг е заработил с истински труд и е платил под формата на данъци.

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
"Субсидиите са вид преразпределение, източване на локален ресурс, защото продукцията се продава де факто под себестойност."Субсидията или дотацията на определено производство в случая, с цел създаване на заетост, тр. да се съотнася като размер към социалните разходи, които се правят за тези хора, ако стоят безработни, така един лев да са по-малко субсидиите от социалните помощи си е жива печалба за бюджета и данъкоплатеца. Такива мерки, като тези за които се говори в статията, могат ефективно да се реализират , едва тогава когато гражданското общество стане реалност в БГ, т.е. когато обществото се пребори за правото си да бъде водено от ОТГОВОРНИ хора, изгради действащи институции, които да контролират и държат сметка за тази отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
достъпа до тези пари е така направен, че обезсмисля стартирането на био производство. Регулациите, възможността да ти бъде забавена и/или отказана сбсидията, както и непредсказуемостта в селскостопанското производство на био храни, прави начинанието високо рисково. Тази субсидия може само да подомогне ако така и така се занимаваш вече с това, но не и да стартира бизнес. Гледах по телевизията един човек, който се беше захванал с Био производство, беше инвестирал, беше впрегнал цялото село да му бачка и дължеше пари на почти всеки от тях, чакаше субсидии дето все не идваха и накрая каза че ако сега трябва да започне не би го направил пак, че се занимава само защото вече се е захванал, а и не знае какво друго да захване, и че го крепи НАДЕЖДАТА (а не реалността).Важното е като дръпнеш калема да излиза че има смисъл да се занимаваш с това, само с ентусиазъм стартират един двама. Само за пример ще дам ВЕИ-тата - има мотивация, има масови инвестиции, същото трябва да е и със всичко останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Не говоря за национални субсидии, а за европейски. Европейския съюз и сега дава субсидии за био производство, но май няма кои да ги вземе. Е, защо да ги губим тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 0
ndachev
преди 11 години
Грую, съгласен съм с теб по принцип. При наличие на политическа воля би могло да има известно облекчение на ситуацията със социалната система по някаква схема (предложената от мен или друга), но пак само временно. Като че ли единственото спасение е да се приготвим за удара, да изчакаме всичко да се срути, да се изтекат реките от кръв и всичко наново. Като разбира се всеки здравомислещ ще трябва да се погрижи за сигурността на себе си и семейството си - самостоятелно ще е трудно, по-скоро в организирани паравоенни групи. За съжаление това е неизбежния край на сегашната система. Вариантът бягство в чужбина е очевиден, но за него не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Субсидии за продукция предназначена за свободния пазар (отворена икономика) могат да си позволят само държави нетни износители, т.е. държавата от успешни производства прехвърля ресурс към развиващи се, с цел поддържане на стратегически производста (поддържане на ресурсна независимост) И/ИЛИ с цел пазарни експанзия. Субсидиите са вид преразпределение, източване на локален ресурс, защото продукцията се продава де факто под себестойност. Субсидирането с цел стимулиране вътрешно потребление (евтина продукция) има смисъл само ако има териториално ограничение на произведената продукция(затваряне) + евентуално вносни бариери(затваряне), в противен случай ресурса "изтича" навън.Но както и да го въртим субсидирането е "социализъм" - държавата взема от богатите и дава на бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
jelenski
преди 11 години
ами многото лъгане и крадене и празни приказки без действия доведоха до тук. Социалният популизъм на Герб се превърна в социална, икономическа и политическа криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
ndachev
преди 11 години
За съжаление когато имаш население, живеещо в 1934г, можеш да се справиш с него май само с мерки от същата епоха. Ако разгледаш "живущите хора" само в контекста на *** популяция, не е ли долу-горе това разпределението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
ndachev
преди 11 години
Ето един човек който разбира за какво говоря. Може и да не се тушира на 100% проблема, но е някакво движение в правилната, според мен, посока. Няма да могат всички да се ТЕЛК-нат. И не говорим за живеещите по градовете, а точно за селата и малките градове пълни с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
ndachev
преди 11 години
Съгласен съм с вас, дайте да се тръшнем и да чакаме да дойде ужасният край. Иначе ми е пределно ясно че няма как да стане поради също много проста причина - всеки политик, предприел каквито и да са непопулярни мерки, автоматично си прави харакири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Rumen_
преди 11 години
Вярно е, че няма как картофите произведени с ръчен труд да конкурират тези, произведени с механизация.Но! Не е нужно да ги конкурират. Лепваме им един етикет "био" и после може и някоя субсидийка да падне даже. Може и да се изнасят също така, последно като гледах в един магазин био картофите бяха внос от Египет - около 4-5 лева килото бяха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още