IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не социални харчове, а структурни политики за образованието и пазара на труда

Без образование и заетост рискът от бедност скача драстично, така че усилията на правителството трябва да са насочени към тях, смята Петър Ганев от ИПИ

15:50 | 29.03.13 г. 15
Не социални харчове, а структурни политики за образованието и пазара на труда

Какъв трябва да е фокусът на следващото правителство? Къде са проблемите? Как да се противодейства на бедността? Очакваме вашите коментари на info@investor.bg!

Повечето работоспособни българи са със средно или основно образование и не могат да си намерят работа – това е структурен проблем, а не проблем на преразпределението или празните обещания

Всеки пети българин е беден. Това казват официалните данни през последните години, ако се гледа т. нар. „риск от бедност”, което е относителна величина и е водещият индикатор в Европа за оценка на бедността.

У нас бедността има и абсолютни измерения, което още повече утежнява реалната картина – почти половината българи казват, че живеят в материални лишения, тоест изпитват затруднения да покрият основни свои нужди. Всичко това ни показва, че ако има водеща тема в страната, която трябва да бъде във фокуса на изборните дебати, то това безспорно е бедността.

Преди седмица коментирахме, че изборите се превръщат в поле за изява на приказни герои и древни легенди – Робин Худ и Вълшебникът от Оз се появяват отвсякъде. Риториката за борба с бедността е завладяна от популизъм – едни искат да вземат от богатите и да дадат на бедните, а други са щедри на всякакви обещания, които са на практика неизпълними.

Както посочихме и тогава, предизвикателствата пред бедността в страната не са в преразпределянето, а в създаването. Това се вижда безспорно в данните, които ни показват и откъде извират проблемите и предизвикателствата пред бедността.

В България има две неоспорими причинно-следствени връзки, които са както интуитивно верни, така и подкрепени от данните. Едната връзка гласи, че образованите работят, а необразованите не работят.

Знаете ли каква е заетостта при висшистите за 2012 г.? След четири години спад на заетостта, който заличи над 400 хил. лица от статистиката за заетите,  заетостта при висшистите е над 80%, и то по официални данни, без да отчитаме каквато и да е била сива икономика.

А знаете ли каква е заетостта при тези с основно образование? Няма и 30% или с други думи, без гимназия и университет почти сигурно оставаш без работа. Двете групи между другото са сходни като големина – хората с висше и тези с основно образование са почти с равна тежест в, условно казано, работоспособното население (15-64 години).

Така че ето ви едно предизвикателство, на което всяка партия би трябвало да отговори – връзката между образование и пазар на труда. Повечето работоспособни българи са със средно или основно образование и не могат да си намерят работа – това е структурен проблем, а не проблем на преразпределението или празните обещания.

Другата връзка гласи, че заетите не са бедни, а безработните са бедни. Отново по официални данни, рискът от бедност при безработните е над 50%. При заетите рискът от бедност е около 8% или с други думи, ако работиш, рискът от бедност пада драматично.

Така че ето и другото голямо предизвикателство – връзката между заетостта и бедността. Огромна част от българите не работят и съответно попадат в риск от бедност – това също е структурен проблем, а не проблем на правителствени харчове.

Ако обвържем двете теми, то в семейство с двама висшисти вероятността от попадане в риск от бедност е минимална. Вместо да си говорим за Робин Худ и Вълшебникът от Оз, през следващите седмици би било хубаво да си говорим за връзката между образование и пазар на труда, за предприемачество и създаване на работни места.

Не социалните харчове, а структурните политики в сферите на образованието, бизнес средата и пазара на труда – това са истинските предизвикателствата пред бедността.

Какъв трябва да е фокусът на следващото правителство? Къде са проблемите? Как да се противодейства на бедността? Очакваме вашите коментари на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Много от написаните в статията неща не са съвсем верни. Неслучайно възникна понятоето "работещи бедни". Математически и статистически факт е, че мнозина "професионални бедни" основно от едно печално познато малцинство реално имат по-високи доходи от повечето работещи хора !!! Те вземат всевъзможни помощи, докарват си допълнително от престъпно дейност, от контрабанда до "бране на жилязу", а не плащат данъци, осигуровки, такси, в повечето случаи и битовите си сметки. Най-драматическо и в същото врреме абсурдно (но гроб бе правителство на абсурдът) бе положението в държавните предприятия. Помним случаят ВМЗ Сопот... в същото време да сте чули на т.нар. "роми" да им забавят дори с един ден помощите, които получават за да НЕ работят?А иначе трябват политики за заетост, а не социални харчове, както повтарях това многократно. Ще напиша статия по въпросът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
totot
преди 11 години
Да образование и пазар на труда,но в момента са необходими спешни мерки.Това може да бъде-необлагаем доход,намаляне ставки на ДДС на ел.енергия, хранителни продукти, лекарства, учебници някои акцизи и др.което ще доведе пряко до излизане на голяма част на населението от бедноста.А не чрез препазпределение от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
А бре пичове, преливате само от пусто в празно!Какво образование, като няма работа! Ако в едно общество всички станат уеб-дизайнери и програмисти, маркетинг и ПР агенти, лекари и адвокати, какво ще се случи?Едно време 70% от средните училища бяха техникуми и СПТУ - децата излизаха с професия и започваха да я работят, ако не отидат да следват - заводите вечно бяха в дефицит на работници!Само през мандата на ББ колко предприятия се закриха, ликвидираха, фалираха, и колко се откриха? Това се случва и в цяла Европа - няма работа, защото политиката от 20 г. е "Да живее търговията!" - много по-игодно е да внасяш всичко, отколкото да го произвеждаш. Ама изгодно за кого? Затова се оказа, че 90% от парите в банките са на 10% от населението!Търговецът няма нужда от много наети служители! Даже отива на хич с търговията online...!Какво ще работят децата, които сега са на 10-12 г? С какво образование трябва да бъдат и къде ще го прилагат?Иначе си пишете, пишете... разбирате ги нещата... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
rmarkov
преди 11 години
Пазар на труда ли? Ако оставим пазарът на труда да си върши работата сам работните заплати ще останат на много ниски нива. Ще цитирам У. Мозлър (отново):"Трудът, разглеждан през призмата на простата теория за игрите, не е честна игра, и ако не е подкрепян по някакъв начин, реалните заплати ще останат на много ниски нива. Това е така, защото хората трябва да "работят за да ядат", докато бизнесът назначава само, когато може да направи желаната възвръщаемост от инвестициите.Според мен приляга на обществото да осигури на хората, които в действителност работят за да се издържат, произвеждайки реални стоки и услуги потребявани от болшинството, високо ниво на образование, здравеопазване и други такива обществени услуги, както и да бъдат добре нахранени, обезпечени с жилища и облечени на нива, правщи ги горди членове на това обществоПрограмата, която написахме с г-н Мозлър не предвижда вземане от богатия и даване на бедния.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Андрей Любенов
преди 11 години
Аз лично съм категорично съгласен. Трябва да се почне от образованието и здравеопазването, но и да е ясно на всички, че е нужно време за постигане на резултати. Спешните мерки ще ни излязат солени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още