fallback

Потенциал за ръст на пазара все още има, бъдеще за еврозоната - не

Еврото ще поскъпне до 1,30-1,35 EUR/USD, след което ще започне истинското му пропадане, пише Мартин Николов

15:10 | 24.08.12 г. 22

Постепенно оптимизмът на борсите се изпарява, а настроенията са толкова изострени, че всеки политически коментар предизвиква сериозно раздвижване. В новия ни дебат ви питаме - изчерпаха ли потенциала си за ръст индексите на Wall Street и в Западна Европа? Ще последва ли сериозен спад на пазара или оптимизмът отново ще завладее инвеститорите? Какво очаквате да се случи до края на годината и какви ще са ефектите от президентските избори в САЩ. Днес представяме мнението на Мартин Николов. Потенциалът за ръст все още не е изчерпан напълно, защото все още Фед не са обявили окончателно своето решение дали ще стартират третото вливане на ликвидност и също така ЕС все още има шансове да успее да убеди Германия да участва в изкупуването на еврооблигации и прибавянето й към общия план за банков съюз.

Докато тези два плана са все още "на масата" инвеститорите ще са оптимистично настроени и индексите ще се покачват.

Развоят на тези събития ще се разбере до края на тази година, като по-скоро Фед ще реализират своите намерения, отколкото лидерите на ЕС. И като в парадокс еврото ще поскъпне до възможните нива от 1.30-35 след обявяването на QE3, в контраст с провала на европейските лидери да вземат общо решение, което в последствие ще им струва цялата система.

Еврото просто ще стигне по-изгодни нива за къси влизания и технически, подкрепено с фундаменталната и сентимент обстановка ще достигне до 1.15-10 с постепенен темп следващата година, може би до есента.

Периферията на Европа, вече напълно унищожена от тежестта на собствения си дълг, ще повлече близките до нея държави в своето срутване, но централната част на Европа и северните страни ще се защитят и ще предотвратят пораженията до тях.

Така половин Европа ще е в икономически и социален разпад а именно държавите, които посяха зрънцето на идеята и, вярно, направиха всичко възможно да я спасят, ще се затворят и ще търсят собственото си спасение. ЕС ще съществува може би още 2, максимум 3 (непълни) години.

А колкото до Щатите, тяхното QE3 ще е временно, защото пълният му ефект няма да се усети заради колапса в Европа и по-скоро ще бъде заглушен, но американците могат да се защитават, те имат огромна икономика и огромни запаси от злато, пари, ресурси.

Ще си тръгнат от Европа, както вече правят някои компании като Shell примерно. Ще се насочат към Азия, отново, но този път не заради евтината работна ръка, ами заради оцелелите Китай, Тайланд, Индия, Южна Корея, Япония, Сингапур и заради бизнес условията, които предоставят, доходността на ДЦК и защото тези държави наистина просперират. Там ще се измести икономическият център на света.

Ралито ще се изхаби в началото на следващата година и ще даде път на нови мечи условия, към които ще трябва да се адаптираме и този мечи пазар ще продължи докато не се съвземат икономиките.

Подкрепям предричането на Nomura за 25% спад, но може да се стигне дори и до 30%.Ако се обърнем към вълните на Кондратиев... ще видим, че може би сме попаднали в един от не дългите, но по-скоро в малките вълни, малък цикъл (от 8 до 10 години), който още не е завършил, на който още не сме достигнали дъното, за да говорим за съживяване пък и за далечния подем. Оптимизмът ще се върне, но изолиран от някои места на света.

Не бих нарекъл кампанията на Обама провал, при положение, че той наследи цялата мръсотия на всичките си предшественици, която те оставиха и войната и "разхлабването" на икономиката. Обама направи много за своя народ и мисля, че той успя да измъкне Щатите от двойна рецесия. Вече някой да говори за ипотечния балон или за криза в Щатите? Не... всички говорят за Европа. Вярно е, че Обама имаше и някои провали, но те бяха, защото все още има лобистки контрол и натиск за защита на интереси. Мисля, че Обама ще спечели, хората не са изгубили вяра в него и ще продължи борбата си за "Американската мечта", която последно време... леко загуби от блясъка си. Ще последва ли сериозен спад на пазара или оптимизмът отново ще завладее инвеститорите? Какво очаквате да се случи до края на годината и какви ще са ефектите от президентските избори в САЩ. Очакваме коментарите ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback