IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много държава или гражданско общество

Позицията на Димитър Неков – Императорът в дебата за ролята, която трябва да има държавата в съвременния свят

09:30 | 06.08.12 г. 23
Много държава или гражданско общество

Държавата – за едни майка, за други мащеха. Ролята й – от просто осигуряване на правилата до намесата във всички обществени процеси и нарушаване на личната свобода. Къде е истината – колко държава ни е необходима?

Днес представяме позицията на Димитър Неков – Императорът. Ако и вие имате своя позиция – очакваме я на редакционната ни поща – info@investor.bg.

Този въпрос, не – тази битка всъщност, не е нова. Историческите корени можем да открием дори в битката на свободните гръцки полиси с пълчищата на Ксеркс. Сблъсъкът на диктатурата (прикрита понякога дори и демократична форма) със свободата на личността, отразена в свободата на цялото общество, преминава през историята.

Но тъй като ние не сме историци, а икономисти, ще търсим следите не на политическото могъщество, а на икономическия просперитет. Къде той е по- отчетлив – в „силната” или в „минималната” държава?

Още в далечното минало Финикия, а после Атина, са били синоним на богатство и финансова мощ. По-късно, при странно повтарящи се обстоятелства на политическа разпокъсаност, виждаме техните наследници - Венеция и Генуа. Следва могъществото на Англия, после „американската мечта”, докато стигнем до последната цитадела на „минималната държава” – териториалното джудже и финансово-икономически колос – Хонконг.

Общото между тези, разхвърляни из времето и пространството страни, е икономическата свобода. Повечето от тези държави дори са твърде малки и бедни на ресурси – факт, всъщност стимулирал предприемчивостта и търговията. Къде е тайната на „минималната държава”?

Всъщност тайна надали има. Когато в една страна хората са наясно, че ако „затънат” няма кой да им помогне, то те развиват изключително чувство за отговорност към собствената си съдба, а тези, които са безотговорни или лениви, просто отпадат от обществото – по жестоките, но справедливи принципи на естественият подбор.

В тези страни хората са успели да изградят самочувствието и увереността на свободни граждани, за разлика от поданиците в съседните страни.

Друг „задкулисен” момент е отношението към парите на двата типа финансови субекти – държавата и гражданите. Цел на всяка една държава и на нейните служители винаги е „усвояване”, тоест изразходване на финансов ресурс. Цел на предприемчивия частник винаги е икономията.

Никой бизнесмен няма да похарчи 1 000 000 долара там, където може да мине със сто хиляди – просто защото харчи свои пари, докато чиновникът „усвоява” парите на другите. Не  е нужно да се спираме и на факта, че една администрация е непроизводителна, но консуматорска част от обществото – т.е. чиновникът не произвежда нито машини, нито картофи, но трябва да яде.

Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Подкрепям Императора изцяло, но ми се иска да акцентирам върху факта, че паразитната прослойка далеч не се изчерпва с ***, които са негова слабост :) Много по-опасна е частта на овластените *** - т.нар. каста на привилегированите. Ще ги познаете по това, че хем не плащат осигуровки, хем се пенсионират по-рано от нас, хем имат по-големи пенсии - магистрати, военни, полицаи и цялата останала чиновническа ***...А критерият за разграничение на демократично от недемократично управление, както казва data, е процентът на преразпределение на БВП. По-голям процент - повече държава - по-малко гражданска, лична и икономическа свобода. Дали ще го наречем социализъм или популизъм - няма значение - това е болна държава, в която непроизводителната част от обществото е надделяла и това не предвещава нищо добро за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
11 - това означава ли, че държавата и произвеждащите блага са де факто ЗАЛОЖНИЦИ на търтовете?Драги Сократов - колко да е дълга "веригата" от производителят до потребителят, го решава свободният пазар по най-простият начин - утре някой производител ще откара черешите направо при потребителите, ще спечели двойно, а те ще купят двойно по-евтино. Работата на държавата е само да осигури свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
Не е еднозначен отговорът по отношение на т.нар "нуждаещи се" - тези хора определено злоупотребяват с "добрината" на държавата , но не е съвсем ясно какво ще се случи ако държавата оттегли подкрепата си за тях - социални бунтове; висока битова престъпност ....... дали не е по-добре да храниш някой търтей отколкото да плащаш са охрана и затвори!Всъщност основният проблем е че се бъркат СОЦИАЛНО с МИЛОСТИНЯ т.е. социалната роля на Държавата се разглежда като "даване на милостиня" на нуждаещите се, а не като действия с които да се повиши потенциала на нуждаещите се и те да станат по-полезни за обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Земеделските субсидии са временни . В зависимост от развитието на кризата и целостта на ЕС и ЕЗ . Те създават сериозни диспропорции в противоречие с провежданата социална политика. Субсидирането като самоцел е опасно и противоречи на много принципи . Прегрешенията на ЕС са достатъчно много за да се промени модела в обозримо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Формата на управление до голяма степен зависи от условията в които трябва да действа това управление напр. референдумите са най-висша форма на демокрация, но бихте ли провеждали референдум когато страната е пряко въвлечена във военен конфликт (т.е. референдум за стратегията на бойните действия). да не говорим че при референдумите гласът на един специалист и на един неграмотен тежат еднакво!В този смисъл въпросът "Много или малко държава няма еднозначен отговор'!В критични ситуации (военни конфликти или природни бедствия) "повече държава" дава по-добри резултати, при просперираща икономика "по-малко държава" дава по-големи възможности за проспритет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
За субсидиите сте прав....но, все пак в "скъсяване" пътя от производителя до "големия" потребител има огромни резерви... черешите, зеленчуците и т.н... Държавата може да помогне тук много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Точно селско стопанската европеиска политика е най-грешна и тотално изкривява пазара. Европа субсидира земеделието , а после голяма част от продукцията се изнася извън пределите на ЕС. На практика изнасяме субсидиите за трети страни ! Трябва сериозно да се промени модела за субсидирането и да се намери начин да се субсидира само продукция продавана в рамките на ЕС. Другия вариант за субсидиите е да се дават пряко на потребителите ...така парите пак ще остават само в ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
А и заглавието е ...нелогично. Напълно възможно е силна държава и силно гражданско общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Историческата разходка - безсмислена/за този сайт/. Живеем в 21 век. Всичко е съвсем различно. Общи приказки - нищо конкретно какво да се направи тук и сега за да се намали държавната намеса в икономиката. Например. Държавата да направи така, че да намали посредниците при продажбата на селскостопанска продукция. Производителите трябва да бъдат улеснени максимално да продават директно на купувачите по големите потребители /големите градове/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Съгласен съм с автора на 100%! Ако не изчистим *** на държавната софра (200-300 хиляди души ПОНЕ), те ще уморят както себе си, така и гостоприемника (нас)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още