IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много държава или гражданско общество

Позицията на Димитър Неков – Императорът в дебата за ролята, която трябва да има държавата в съвременния свят

09:30 | 06.08.12 г. 23
Много държава или гражданско общество

Ясно е, че колкото по-многобройна е една администрация, толкова по-голяма тежест е тя за обществото. Оттук идва и един от големите проблеми на днешния Европейски съюз – дублирането на администрацията – на национално и на съюзно ниво.

Често абсурдните разпоредби, идващи от Брюксел, са само допълнителен щрих към общата нерадостна картина. Азбучен пример е грижата за щастието на кокошките... без мисъл обаче за щастието на хората, принудени да си купуват значително по-скъпи яйца.

Разбира се, всяка „силна държава” си има и свой диктатор и привилегирована каста – водещ, но паразитен консуматор на блага. Някогашните крале и аристократи днес в „развитите страни” са заменени от уникален за човешката история социален феномен – т.нар. „нуждаещи се”.

Без значение дали те са етническо малцинство, емигранти, „болни” от алкохолизъм или наркомании или просто банда мързеливци, тези субекти, възползвайки се от „социалността” на съвременните общества, се превръщат все по-отчетливо в професионални нуждаещи се, които са напълно доволни от ролята си на паразитиращ на гърба на обществото елемент.

Никой няма изгода те да сменят ролята – нито те биха започнали да се трудят, докато им се плаща, за да не го правят, нито обгрижващите ги държавни служители имат полза от това, защото тогава те просто биха останали без работа.... докато в една „минимална държава” подобни субекти просто няма да оцелеят.

Е – това е. В единият случай високо ниво на лична свобода и лична отговорност, минимална администрация, минимални данъци – по-малко сигурност, но повече перспективи. В другия случай – малко свобода, обща нарастваща безотговорност, повече сигурност, но по-голяма данъчна тежест, растящ брой „нуждаещи се” и администрация, намаляващ брой работещи... кое е по-доброто, по-справедливото?

Хм... доброто е твърде относително понятие....

Какво е Вашето мнение? Колко държава и къде трябва да бъде поставен баланса? Очакваме позициите ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Само където една "социална скандинавска държава" като Швеция е затънала в дългове, а местните предприемачи от десетилетия масово емигрират в данъчен смисъл, защото никой не е луд да плаща чудовищни данъци, за да плаща издръжката на мързеливите прослойки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Пре разпределението надхвърли ли 40 % от БВП и социализма започва : работещите губят мотивация , а предприемачите да инвестират . И съм съгласян с примера за скандинавските страни и твърдението че зависи от нацията ако се игнорира факта че това са петролни страни със сериозни приходи от квотите за добив на петрол в северно море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ss_sgp
преди 11 години
мисля, че самият автор не е напълно убеден в написаното, по-ското търси допълнителна подкрепа. Пример са скандинавските държави. Буквално преди дни говорех с един приятел, който живее там - държавата изземва немислимо за България количества, но всичко е немислимо за България подредено и ефективно.Мнението ми е, че и в двата варианта може да бъде постигнато благоденствието на нацията - с много и с малко държава. По-точно казано зависи от "нацията", която населява територията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още