fallback

Въглища по време на криза

В енергийния сектор се извършва революция, известна на малцина, пише блогърът Искрен Пенчев

08:15 | 10.07.12 г. 9

През последните години медийните заглавия в енергийния сектор са доминирани предимно от петрола, природния газ и възобновяемите източници. Вътре в самият сектор обаче в глобален мащаб се извършва революция, известна на малцина.

САЩ продължават да играят ключова роля на енергийния пазар и в този смисъл би било неуместно да игнорираме случващото се там. Цената на природния газ падна до невиждани нива, а консумацията на петрола и производните му се сви.

В резултат на това акциите на ключови компании във въглищния сектор (като Peabody и Arch down) се свлякоха, заедно с Dow Jones US Coal Index, който от нива над 225 пункта в края на миналата година, днес е около 160 пункта.

Съвсем нормално би било в тази ситуация всички ние (включително и бранителите на климатичните промени) да си помислим, че във времена на криза светът е открил най-доброто решение – преструктуриране на световната икономика от такава, основана на въглища, към по-ефективна, основана на екологично чиста енергия.

И това би било крайно погрешно.

Истината е, че само за периода 2001-2011 г. глобалното потребление на въглища е нараснало с внушителните 56%. Тенденцията на драстично увеличаване консумацията на вългища за производството на енергия все по-видимо се проявява през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
fallback