IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всичко става с пари

Не е ясно дали простото наливане на пари в икономиката ще промени ситуацията в България, смята Христо Христов

15:54 | 03.07.12 г. 17
Не всичко става с пари

Нищо ново под слънцето

Един от първите сигнали за все по-голямото отдалечаване между образованието и бизнеса бе даден през 2004 г. с проект на Министерството на икономиката: „Изследване и анализ на състоянието на процеса по възпитание, обучение и образование в предприемачество в средните професионални училища в България и Пакет от мерки за повишаване нивото на образование, обучение и възпитаване в дух на предприемачество”.

Изследването констатира, че на национално ниво отсъства цялостна политика, съгласувана с бизнеса и ориентирана към съобразяване с възможностите и изискванията на пазара на труда.
Липсва създаден работещ социален механизъм за съчетаване на интересите на бизнеса и трудовия пазар с капацитета на професионалните училища и демографското развитие на страната, областите и общините. Не съществуват методика и индикатори, въз основа на които да се оптимизира училищната мрежа от професионални училища и да се оцени нейната ефективност.

Контактите и ангажираността на бизнеса с професионалното образование и обучението по предприемачество са силно ограничени. Връзката на професионалните училища с бизнеса е до голяма степен формална и декларативна, защото все още не се основава на взаимен интерес.

Особено ограничени са контактите на професионалните училища с малките и средните предприятия, които не се разглеждат като желан и търсен партньор. Предпочита се сътрудничеството с големи фирми, финансови институции и държавни ведомства.

Подготовката, познанията и уменията, които учениците получават, не са достатъчни да задоволят потребностите на бизнеса. Тази констатация се отнася особено за средното професионално образование и се споделя от мнозинството интервюирани бизнесмени.

За съжаление тези изводи (и редица други), до които достига проектът, надживяват последните 8 години и звучат така, сякаш е съвременно и актуално проучване, реализирано само преди дни, а инвестициите в образование през последните години надхвърлят милиони левове.

Бяха разкрити един куп ИКТ центрове в цялата страна, с което се целеше да се повишат уменията на гражданите да работят във виртуална среда, но останаха празни. А помните ли, че най-мощният компютър на Балканите бе приютен от България? Едва ли, защото никой не е видял как неговата страховита мощ произвежда стойност за икономиката.

Да, има нужда

Определено има крещяща нужда от инвестиции в образованието, но не намерените милиони левове за създаване на пустеещи сгради ще реализират добавена стойност в икономиката. Истинският ръст ще бъде резултат от инвестираните усилия за създаване на работещ диалог между бизнеса и образованието.

Именно доброто сработване между тях е ключът към създаването на една прогресираща икономика. Диалогът между двете страни би осигурил на бизнеса кадри, от които той наистина се нуждае и не му се налага да инвестира в преобучаване и преквалифициране на такива.

Постигането на консенсус за необходимите познания и умения, които трябва да притежават специалистите, за да се впишат в съвременния бизнес модел, би облекчило фирмите и би дало възможност на младите хора да бъдат по-конкурентни със своите познания и умения на пазара на труда. Изграждането на визия за професиите, които умират, за тези, които се раждат, и тези, които тепърва ще се родят, ще спомогне не само за развитието на икономиката, но и ще позволи младите да се реализират в собствената си страна.

Именно тук президентската институция може да инвестира усилията си, защото за толкова години и правителства именно това се оказа най-скъпоструващо, за да бъде направено.

Какво е вашето мнение? Какво куца на страната ни? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg и ние ще я представим на останалите читатели!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Не говоря да има по-малко висшисти, а те да придобиват адекватни познания, за да се адаптират по-лесно в съвременния бизнес и по-лесно да си намерят работа. Иначе защо ти трябва да учиш висше образование 4-5 години и в последствие бизнесът да те обучава от самото начало на всичко, което ти трябва. Бизнесът и образованието трябва да работят заедно в процеса на изграждане на специалистите, а не всеки да прави каквото си иска, а студентите да се спасяват кой както може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Общи лафове по президентски тертип. Какво лошо има в това че се произвеждат вишисти на кило. Така за всеки ще има. И цената им няма да се качва много. Ако някой иска свестни работнци ще си ги намери и отгледа още от средата на образованието им. Студент се привлича лесно с летен стаж за някакви дребни пари. Едната страна ще види кой какво може, другата ще изкара лев за моренце и парцалки и ще научи как се работи. И има хора дето го правят. А то иначе всеки иска бачкатор дето още в първата секунда да почне да дава стойност. А иначе че програмите и базата в университетите са безумно стари всички си го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
Сфери си часовника мой човек.Дори и да вземеш 2500 евро, данъците ще ги направят 1500, и хоп доходът ти ще е като в Б-я. Като се вземе впредвид и покупателната способност, един такъв човек се чувства като в Африка - може да си купи всичко, но не и да живее като бял човек. Следва емиграция в бяла страна, често за доходи съизмерими и дори по-ниски от Б-я. Текучеството е голямо, защото когато хората започнат да получават доходи като за бял човек, те искат и да живеят като бели хора. Скоро разбират че това няма да стане в Б-я, хваща си багажа и да го няма.Аз им разправям на хората че Б-я няма проблем с парите, а те ме гледат като че ли съм преживял слънчев удар. Ако се оправи инфраструктурата, поразвият се малко и другите градове, и се въведе законност - държавата ще бъде залята с бели хора !!! Кофти средата създава и кофти мат'рял !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Muller
преди 12 години
Верно е става с много пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
А най същественото е, че там живееш в общество и има някаква обществена организация. В БГ един вход хора не могат да се организират да си стегнат кочинката обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Хахах армия ИТ специалисти.Кой ще седи тук за мизерните 2000-3000 лв като на запад започваш на 2500 евро без проблем, а много и да повече.Българските ИТ не могат да си задържат хората. Текучеството е огромно както в страната така и в посока на вън.Не може хора, които има напълно свободен достъп до целия ЕС да ги задържиш с "трици"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
"Високите доходи на IT специалистите са привлекателни за младите хора в една бедна страна и апетитът към тези профилирани специалности нараства постоянно, в резултат на което в рамките на следващите няколко години се очаква армия от IT специалисти да залее българския пазар на труда."А един мармот завиваше шоколада...Ако авторът беше в бранша, щеше да му е ясно колко трудно се намират компютърни специалист. Хора с диплома колкото щеш, да, както и икономисти дето не разбират от икономика, прависти без елементарна правна култура и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още