fallback

Гърция няма бъдеще в еврозоната

Вотът на гърците ясно показва, че те са против антикризисните мерки налагани отвън, успехът на страната минава през девалвация, смята Атанас Малаков

11:44 | 11.05.12 г. 10

Дискусията за бъдещето на еврозоната отново излезе на дневен ред след изборните резултати в Гърция. Настроенията в страната бушуват, като все по-голяма сила набира официалната съпротива срещу поетите в замяна на спасителните кредити ангажименти. Това поставя членството на Гърция на карта. Обърнахме се към вас, читателите на Investor.bg, за да разберем какви са очакванията ви за съдбата на валутния съюз и южните ни съседи. Като част от нашата дискусия ви представихме мненията на Добри Божилов, Павел Бандилов и Владимир Бакърджиев. Днес е ред на Атанас Малаков*. Гърците наказаха с вота си консерваторите от Нова Деморация и социалистите от ПАСОК, които доминираха политическия живот в Гърция в продължение на десетилетия и които се обявиха за спазването на спасителния план, наложен от ЕС и МВФ. Вотът на гърците ясно показва, че те са против антикризисните мерки налагани отвън. Ето защо единствената алтернатива за Гърция в момента е излизане от еврозоната. За да стане гръцката икономика конкурентоспособна, най-напред трябва да бъдат намалени заплатите, както в частния, така и в държавния сектор. Това обаче ще стане много трудно поради наличието на силни профсъюзи.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
От друга страна нито един политик или политическа партия не е в състояние да направи това по административен или насилствен начин. Единствено и само чрез пазарния механизъм може да се намалят реалните заплати в Гърция.

Това може да стане по естествен път чрез инфлацията и девалвацията на националната валута. В резултат на това ще се увеличат производителността и конкурентоспособността на гръцката икономика. Освен това гръцките експортни стоки ще станат по-евтини в чужбина и това ще стимулира износа. Обратно вносът ще намалее, тъй като ще стане по-скъп. Това ще се отрази положително на търговския баланс. Излизането от еврозоната върви ръка за ръка и със значително намаляване на държавния дълг. Това ще стане чрез неговото преструктуриране, както и чрез обезценяването на националната валута. Възможно е и обявяването на фалит и спиране на плащанията по държавния дълг. И все пак въвеждането на драхмата като платежно средство ще бъде съпътствано с големи трудности, тъй като всеки ще очаква нейното постоянно обезценяване. Поради това се очаква огромен отлив на евро от Гърция към други държави. Ето защо трябва да се въведе някакъв контрол при изнасянето на евро от Гърция.

Това обаче противоречи на регулациите на ЕС и трябва да се търси някакъв компромисен вариант. Въпросът за напускане на Гърция на ЕС в момента не стои на дневен ред. Отливът на капитали може да доведе и до банкова криза на ликвидността. Освен това обявяването на фалит на Гърция ще доведе до декапитализация на гръцките банки, които държат държавни облигации. Ето защо банковата криза в Гърция е не просто неизбежна, но и необходима. Поради това трябва да се потърси някаква помощ отвън за гръцките банки, особено за по-големите. Разбира се, без да се направят необходимите структурни реформи, излизането на Гърция от еврозоната е обречено на провал. В момента в страната има огромен правителствен сектор, големи пенсионни плащания, много високи данъци, силни профсъюзи, привилегии за различни слоеве от населението и т.н.

Ето защо правителството трябва незабавно да пристъпи към дерегулация на трудовия пазар, приватизация на държавни предприятия, освобождаване на държавни служители, намаляване на административните тежести, допълнително намаляване на заплати и пенсии. Усилията трябва да бъдат насочени към по-голяма либерализация на гръцката икономика. Ако остане в еврозоната, Гърция ще продължи да агонизира. Ще продължи трупането на огромен държавен дълг, конкурентоспособността ще намалява все повече и повече, ще се увеличава вносът, ще намалява износът, ще намалява и доверието в гръцката икономика като цяло.

Ето защо Гърция трябва да излезе от еврозоната час по-скоро. Избирателите го показаха с вота си. *Атанас Малаков е завършил магистърска степен по Бизнес администрация във Виенския университет и магистърска степен по Международни икономически отношения в УНСС София. Интересите му са свързани с макроикономика и политика. Повече за него може да научите в личния му блог Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Ако имате позиция, изпратете ни я на info@investor.bg в обем между 300 и 500 думи и ние ще я представим на останалите читатели!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
fallback