fallback

Проблемът на еврозоната не е в икономиката, а в политиците

Уж говорят за обединена Европа, а всъщност не искат да правят отстъпки в името на общото бъдеще, смята Владимир Бакърджиев

08:30 | 07.05.12 г. 4

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. След като мнението на Добри Божилов предизвика разгорещен дебат, днес ви представяме позицията на Владимир Бакърджиев: Според мен повечето изложени до момента мнения засягат частично проблема на еврозоната. Частично в смисъл икономически. Проблемът на еврозоната не е икономически, а политически.

Политическият проект ЕС трябваше да се превърне в икономически такъв. Вместо това интеграцията на икономиките забуксува. Старите империи не искат да отстъпват от икономическите си позиции и държат впитите си челюсти в хапката, която са захапали.

Уж говорят за обединена Европа, а всъщност не искат да правят отстъпки в името на общото бъдеще. Ярък пример е Великобритания. Тази страна очевадно е само експлоататор на идеята ЕС.

Политическата воля премина в политическа инерция. Никой не иска да жертва собственото, за да изгради общо бъдеще. Обединението върви по нанадолнището, но не набира скорост. Процедурите станаха тежки, изискванията не се спазват, намеренията се забравят.

Няма силни личности, които да признаят каква е реалността. От това се възползват паразитни образувания като Гърция, която смуче необезпокоена средства от общите.

Идеята за обща валута и общо управление е осъществима. Не съм сигурен обаче дали сме узрели за нея. Докато не дойдат отново силни личности, които да гледат по 100 години напред, а не само по 1 мандат, тя няма да стане реалност.

Дотогава все ще си кретаме и ще намираме начин да закърпваме пробойните по корпуса на ЕС. Ако и вие имате мнение за бъдещето на еврозоната, изпратете ни го на адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
fallback