IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Идеята, ЕЦБ да изкупува дългове на задлъжнелите държави, чрез изкупуване на държавни облигации, е свързана с печатане на пари. Дълговете са толкова големи, че няма от къде по друг начин да се финансира задлъжнялоста. След като се напечатат парите, нормално е да се вдигне инфлацията. Това от своя страна ще улесни обратното изкупуване на държавните облигации. Цялата операция е много лесна и решава веднага дълговите проблеми на Европа. Обаче, това има своята цена - ще я платят всички европейци, които са спестявали. Държавите, които нямат дългове, техните спестявания и богатство ще изчезнат. Дали е справедливо? Задлъжнелите държави досега са потребявали за сметна на останалите. Справедливо е те да платят цената, дали чрез излизане от еврозоната или с разпродажба на държавни активи. Труден ход, но се отлага във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
грешка : парламентарните монархии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 12 години
Правителствата нямат инструменти да се водят анти циклична политика в краткосрочен план . В краткосрочен план само намаляването на лихвите а ако и то не върши работа - печатането на пари е единствения инструмент за анти циклична политика / говоря за големи страни / . В дългосрочен обаче само мерките на правителствата могат да стабилизират икономиката . И именно тук е заровено кучето - при мандат на европейските правителства от 4 г. последователната политика е трудно осъществима . Не случайно най- стабилните страни са парламентарните демокрации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 12 години
Главния въпрос при анти цикличната политика е - до колко дълбоко трябва тя да се противопостави на низходящият цикъл . При низходящите цикли се увеличава волята за реформи и не ефективните предприятия и отрасли си умират за да дойдат на тяхно място нови . България при положение че се намира във валутен / златен / борд няма възможност да води анти циклична политика и ефектите на кризата се понасят пряко от населението а и преструкторирането на икономиката е особено остро и бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Така е циклите са обективна реалност и не е работа на ЦБ да се бори с нея , защото няма да я пребори а ще направи циклите ужасно дълги и мъчителни от икономическа гледна точка. Много по добър е варианта те да бъдат много кратки флуктоации , но да има заложени механизми за тяхната смяна и тези механизми да работят. Не може петрола да се харчи като луд и държавите да продават ДЦК за да си понаждат с тях приходите за бюджетите , а да не му вдигнат акциза. И не може да въвеждат и увеличават пътен данък , данък за притежание на автомобил и въобще трябва да ги махнат а приходите да са от продажбите на горива и в цените на горивата. Спира се така развитието на алтернативните технологии , защото те са по скъпи от изкуственно ниската цена на горивата..които след 40 години няма да ги има. Това трябва да се осъзнае и стига вече с тия ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Също трябва да се съдаде буферен фонд за държавни заеми за страните от ЕС и стига с тоя ЕС , далеч по по дходящо е да се нарече Федерация - ЕФ в която няма ЕЗ , ЕЗ е един анахронизъм и временно явление предназначено част от държавите да си защитят лични интереси.Заемите от буерния фонд трябва да се дават краткосрочно и автоматично да повишават акцизите и приходите в държавата , на която и се налага да заеме.Тези ДЦК трябва да отпаднат като възможност за задлъжняване чрез тях. И ЕЦБ да спре да се грижи за ценовата стабност , а да почне да се грижи за лихвите на облигациите. А и да спре да си купува еврото с евра на Форекс пазара и да ми причинява загуби , като го скъся..защото направо ликвидираха валутния пазар и такъв на практика няма по отношение на еврото им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 12 години
Принципно съм съгласен, че натам отиват нещата, Въпроса е дали не се поставиха някакво ограничения и лимити пред безконтролното печатане на пари. Мисля че тези програми за изкупуване на Облигации имат някакви лимити ? Така ли е и достатъчно ли е да ни предпази от инфлацията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Точно така, Германците за разлика от другите *** в Европа, като Гърците, много добре осъзнават че за да са фактор във света трябва да са част от голяма държава, чиито глас трябва да се чува по света и всички да се съобразяват с него, а не да са някакви мижитурки и САЩ да си правят с тях каквото си поискат. Проблема е че ЕЗ в сегашния си вид беше изградена от фантазьори които си мислеха, че всички са Германци и всички ще мислят за общото европейско благо на първо място, а се оказа, че всеки е гледал да си напълни купичката и да изглежда идеалния лидер пред електората от търтеи, възползвайки се от имиджа на Германия. Но уви ще се наложи да се направят тежки реформи за да се възкраси този изключително важен проект за Европа, като Германия ще е най-стабилния стълб в този проек точно защото те осъзнават най-добре колко е важен той за всички Европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 12 години
Няма нищо по нормално една централна банка да води анти циклична политика . Еврото във стария си вариант като валута която не се интересува от циклите в икономиката а само от ценовата стабилност няма как да оцелее . Това което хората не искат да разберат че икономическите цикли са неизбежни и че едно от най големите достижения на икономическата политика е именно анти цикличната политика водена от централните банки . И ако някой иска чак толкова да се върне златния стандарт е добре да си спомни защо страните се отказаха от него - при него правителствата и банките не могат да водят анти циклична политика . Еврото замислено като "златна" не може да оцелее при остра икономическа криза , съвсем нормално е да смени логиката му за да може да се противопостави на низходящият икономически цикъл в момента циклите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Точно обратното е решението , дълговете трябва да се изчистят колкото може по бързо.Загубите от депресираната икономика са много по големи от стойността на дълговете , никой нормален човек не би се отказал да печели 5 лева годишно и в замяна на това да се мъчи да си върне 5-те лева дадени в заем които не му се връщат. Или пък още по лошо , да каже на длъжника си - спри да работиш - харчиш , за да ми върнеш дълга.Защото работата е свързана с харченето на пари и не може да се работи без да се харчи. ЕЦБ трябва да изкупи директно всички дългови книги до една и то по номинал и да предложи свои облигации на тези които ще получат еврата и то с такава ниска лихва , че големите дългове на длъжниците да станат обслужваеми..те пък да си плащат на ЕЦБ , а тя с техните пари да обслужва облитациите които е издала и да им плаща лихвите. Естественно цената - лихвата на облигациите на ЕЦБ може единственно да зависи от количественното предлагане на облигации и рейтинга на банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още