IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд срещу външния дълг

Как да се действа с парите в Сребърния фонд - какво смята Стефан Асенов

08:10 | 20.04.12 г. 22
Сребърният фонд срещу външния дълг

4.              Банкови депозити – от 10 до 30%.

Тази практика не е нова. Дори в момента се знае, че през времето от 300 до 600 мил. лв. са били на срочни депозити в български банки. И тук е важно авоарите да бъдат разпределени между различни банки, отговаряйки на определени критерии и избрани на конкурсен принцип!

Ако се спазва стриктно подобна консервативна инвестиционна стратегия, годишната доходност на Сребърния фонд може от 0,2% да бъде вдигната до около 5%. Но по-важното е, че по подобен начин могат да бъдат подпомогнати българския бизнес и капиталовия пазар.

Но да се върнем на начините по които правителството може да финансира падежа на облигациите.

Ясно е, че само с емитирането на нов външен дълг няма да е изгодно. В момент като този, когато пазарите са изключително волатилни и предпазливи за държава като нашата с такъв кредитен рейтинг и между 260 и 290 пункта рискова добавка срещу фалит /в началото на м.март 2012 г., което е значително намаляване, при положение че беше стигнала 350 пункта/ практически ще е невъзможно да пласираме емисията на нива под 5,5%. Дори съществува хипотетичния риск да ни се наложи да плащаме по-висока лихва от тази по съществуващите облигации.

От друга страна мисля, че и вътрешният пазар може да поеме  част от новия дълг. Банковата система е свръх капитализирана с над 32 млрд. лв. спестени от домакинствата, а кредитирането е ограничено. На този фон доходността, която постига на търговете МФ изглежда добра – малко над 5% при десет годишните и над 4% при седем годишните ДЦК.

За съжаление и тук съществува риск, тъй като интересът към аукционите на МФ намалява. Най-вероятната причина за това е, че през последните три години бяха пласирани на вътрешен пазар ДЦК за няколко милиарда лева. Купувачи по които бяха основно банки опериращи в страната, които вече имат значително количество книжа. Не на последно място и фактът, че МФ вече не предлага обратно изкупуване на книжа по всяко време /практика от последните години на няколко финансови министъра, което правеше емисиите по атрактивни и ниско рискови/.
Мисля, че и едно предпазно споразумение с МВФ ще изиграе по-скоро положителна роля. То ще влезне в сила само при определен случай. Но от друга страна правителството ще разполага с определен свеж ресурс, който ще им позволи по-голяма свобода на действие при емитирането на нов дълг и определянето на неговата доходност. 

В тази обстановка мисля, че няма да бъде неразрешим проблем пред държавата посрещането на плащанията в началото на 2013 г. Оптималният вариант би бил емитиране на вътрешен и външен дълг /по този начин ще се хеджира риска и ще се постигне по-добра цена по него/, да се използват разумно в гореописаните граници възможностите на Сребърния фонд, но не трябва да се изключва и опцията с МВФ!

Но каквото и да се реши, по който и път да се тръгне, трябва да се действа сега и на момента. Защото колкото повече наближава падежа на книжата, толкова по-скъпо ще можем да привлечем ресурс!

Стефан Асенов е експерт с над 15-годишен опит на капиталовите пазари. Повече за него може да научите в личния му блог

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България? Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Целта на СФ беше 2008 БСП да се покажат много загрижени за пенсионерите с цел да се задържат на власт.И докато при бърз темп на растеж такова блокиране на капитали действа антициклично, то в кризата действа прокризисно. Много по добре ще е направо да го закрият този СФ и парите да са си просто в фискалния резерв.Този фонд нито гарантира стабилността на фалиралата пенсионна система(4.7 млрд лв дефицит за миналата година покрит с плащания от данъчни постъпления) нито ще поддържа борда, тъй като за него трябва чужда валута, а той е в левове.Само да припомня на този отдолу, че борд 96-97 нямаше. Иван Костов го въведе от 1 юли 97.Още ще му кажа че не може да смята защото фискалния резерв беше 8 млрд. с 2 млрд. непокрити задължения в средата на 2009 когато ББ дойде на власт.Това разбира се не им е оправдание, че 3г не могат да направят реформи и да извадят страната на стабилен ръст както би трябвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Internet
преди 12 години
1. Целта на Сребърния фонд, драгинко, е само една - да гарантира стабилността на пенсионната система, а не да задоволява щенията на идиотчето с очилцата и на неговия ментор от Банкя.2. Ако се инвестират парите от фискалния резерв в ДЦК това означава връщане към времената преди валутния борд, когато БНБ пряко финансираше бюджетния дефицит и имаше т. нар. сеньораж. А точно това отмени борда през 1997 г.,пък и ние все още помним печалните резултати от подобна практика.3. След като опоскаха 5 млрд. лв. от Фискалния резерв, днес ГЕРБ-ерите се чудят как да вържат дефицита и как да покрият бюджета след като той е проектиран при ръст от 3% - и такива данъчни постъпления, а я има 0.9%, я няма тази година и въпросът им е как да оцелеят до изборите.Та това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още