IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд срещу външния дълг

Как да се действа с парите в Сребърния фонд - какво смята Стефан Асенов

08:10 | 20.04.12 г. 22
Сребърният фонд срещу външния дълг

Подходящ пример е портфейла на консервативна до балансирана колективна инвестиционна схема от типа на „Паричен пазар – фондове“. Инвестициите са в български и чуждестранни нискорискови финансови инструменти на паричните пазари, а именно: банкови депозити; български и чуждестранни държавни дългови ценни книжа; общински дългови ценни книжа; ипотечни и корпоративни облигации /застраховани/, издадени от български и чуждестранни кредитни институции и лизингови дружества и на последно място в акции.

1.              Държавно гарантирани ценни книжа (ДЦК и/или облигации) – от 30 до 50%.

Тези книжа трябва да бъдат с отличен инвестиционен рейтинг и минимална добавка срещу фалит на държавата емитент.

Ако приемем, че се вземе решение да се инвестират  50% от фонда в такива книжа /горната граница/, то сумата ще възлезе на близо 1050 млн. лева.

Тези инвестиции трябва да бъдат ограничени и от гледна точка на хоризонта за инвестиране в книжа с един издател. За мен той трябва да бъде до 10% за една емисия и до 15% общо за различни класове книжа от един емитент.

При тази хипотеза Сребърният фонд би могъл да инвестира 10%, приблизително 105 млн. лева /при налични 2,1 млрд. лв. във Фонда в началото на 2013 г./ в български държавен дълг, примерно в еврооблигации. Това прави близо 5,85% от дължимата сума по падежа.

В този случай ще могат да бъдат вложени още 5% или 52,5 млн. лв. в ДЦК. Което представлява още 2,9% от общата сума за погасяване. По този начин фондът ще запише 157,5 млн. лв. от предвидения за емитиране дълг, което представлява общо 8,77% от него.

Инвестиране на 70% от авоарите в български дълг ще бъде рисково и до някъде ще обезмисли идеята за съществуването на фонда. Неговата идея е да гарантира стабилността на осигурителната ни система при нужда и да я подпомага от определен момент нататък /когато се предполага, че ще е акумулирал сериозен ресурс/. А нуждата за използването му преди определения срок, ще значи икономическа нестабилност в страната.

При хипотезата икономическа нестабилност, то логично и държавата няма да е в състояние да изплаща лихвата и главниците по своя дълг. Респективно инвестициите няма да има как да бъдат осребрени и системата ще остане без своя буфер.

2.              Общински дългови ценни книжа, ипотечни и корпоративни облигации – до 30%.

Тези книжа трябва да разполагат също със съответния рейтинг и да бъдат застраховани. При тях ограничението трябва да бъде до 5% от лимитираната сума за емитент.

3.        Акции – до 20%. Освен гореописаните критерии за ценни книжа, акциите трябва да са т.н. сини чипове, да бъдат включени в съответните борсови индекси /следователно ликвидни, с документирана финансова история и достатъчен free float/ да са с добро корпоративно управление и да изплащат редовно дивидент.

За да има максимален ефект от подобна инвестиция, минимум 20% и максимум 50% от сумата трябва да бъде инвестирана на БФБ! Българският капиталов пазар е оптимална възможност за инвестиции. Качествените акции се търгуват под или около номинал и в повечето случай много под счетоводната си стойност. При тези нива дивидентната доходност, възвращаемостта на капитала, рентабилността и всички останали икономически индикатори са на изключително атрактивни нива.

Не на последно място, защото и държавата е длъжник на инвестиционната общност. От края на 2008 г. до момента борсата се е декапитализирала няколко пъти и от капитализация от над 24 млрд. лева стигна до смешните под 10 млрд. лв. Липсва ликвидност, среднодневните обороти са на жалките нива от по половин милион лева, индексите са замръзнали и т.н. Изоставаме не само от тенденциите в Европа, но дори и от капиталовите пазари на Балканите.

А както знаем, всеки капиталов пазар е огледалото на всяко управление и икономика пред чуждите инвеститори. Защото няма как да обясним, че на фона на добрите макроикономически показатели, фондовата ни борса изнемогва и е на нивата от началото на глобалната финансова криза, противно на тенденциите на останалите пазари.

На този фон една инжекция от 105 млн. лева /при хипотеза за инвестиране в акции на 10% от фонда - 210 млн. лв., от които 50% на БФБ/ не само ще влее нови сили на БФБ, ще влее ликвидност, цените и индексите ще се покачат, но ще сложи и началото на нейното възстановяване. По този начин ще се даде ясен положителен сигнал към всички инвеститори, ще се реализират и замразените заради кризата IPO на сериозни български компании. Българският бизнес отново ще получи достъп до финансов ресурс, чрез фондовата борса /при ограниченото но скъпо финансиране от банките/. Не на последно място ще бъде и част от антикризисните мерки на правителството за подкрепа на реалната икономика и бизнес.

За акциите ограничението би трябвало да е до 2% за една емисия и до 3% общо за различни класове ценни книжа от един издател. Друга сегментация, която можем да направим, е на кои фондови борси могат да бъдат инвестирани. За мен това са пазарите в Европа и САЩ.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
No comмent ....http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskiiat-srebyren-fond-e-diskriminiran,132857/Good luck!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 15
Danny666
преди 12 години
Забравих :) за да съм ти полезен разгледай това:http://***.youtube.com/watch?v=lsmbWBpnCNk&feature=player_embeddedБъди жив и здрав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 16
Danny666
преди 12 години
Другарю Консултант за разлика от вас аз не правя ПАРИ от мизерията на глупаците. Ако сте толкова професионалисти, ЕКСПЕРТИ и още куп други ФАНТАСМАГОРИИ дето си пишете ЧЕ СТЕ, ЗАЩО РАБОТИТЕ даващи съвети на другите и по този начин изкарвате СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ???Защо просто не направите НЯКОЛКО десетки милиона на БОРСАТА с вашите ЗНАНИЯ ха ха ха...Истината е че сте ЧАСТ от армия некъдърници с големи усти добре платени от кукловодите на съвременната ФИНАНСОВА СИСТЕМА да разпространявате дезинформация и откровенни лъжи, като например БИСЕРА ви - цитирам " ИНВЕСТИЦИИТЕ НА БФБ СА ДИРЕКТНА ТРАНСМИСИЯ КЪМ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА" ,..... муаахааааа ама вие СЕРИОЗНО ли си го вярвате това ?!?Намери си ИСТИНСКА работа мили. пик ойл скоро ще ти помогне ако ти не можеш.Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 3
Konsultant
преди 12 години
Здравейте,Относно първото Ви твърдение:Инвестирането на средства от СФ, няма да доведе до моментално увеличение на акциите и индексите. Основно правило при инвестирането на подобни значителни средства е да става без да се шуми и на възможно по-добри цени.Но за сметка на това ще даде по-висока ликвидност на БФБ, дълбочина на пазара, които ще са първите бели лястовички носещи положителен сигнал.Следващата крачка ще е увеличението на капитализацията на пазара. Ще се отпушат IPO /съгласен съм с автора за това, както и че ИНВЕСТИЦИИТЕ НА БФБ СА ДИРЕКТНА ТРАНСМИСИЯ КЪМ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА/.Едно положително развитие на пазара ще се мултиплицира средносрочно и в икономиката.А що се отнася за тезата, че не трябва да се инвестира на БФБ за да не се дават пари на олигарси, то това е нонсенс. Ако има подобни притеснения, това би значило че има интегрален проблем, шум в системата и някои институции не си гледат работата.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 3
Konsultant
преди 12 години
Здравейте,Напълно съм съгласен с Вас. Идеята на форуми, като настоящия е да се обменят професионални, експертни мнения. Още повече темата е изключително сериозна и важна!Мисля, че в този сайт и форум има много знаещи и можещи хора, които има какво да кажат.За съжаление има и такива "елементи", които криейки се зад анонимността си, си позволяват поведение, което отблъсква хората. Защо да пишеш експертно, ако ще бъдеш наплют и квалифициран от "АНОНИМЕЦ", без значение какво си написал?!Що се отнася до т.н. Данни*** се опитах да му обясня. А какво се получи, голямо нищо!Това, което разбрах от него, че е АНОНИМЕН от 1984 г. /което може да значи че се срамува от нещо или пък избива комплекси/ с което се гордее, никой не го познава и не знае какъв опит и знания има, но за сметка на това е "компетентен" по всички теми, оплюва и обижда всички, а *** не само му го позволяват, а дори публикуват и негови "анализи"!ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ТЕМАТА ПО СЪЩЕСТВО ..С поздрави! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 5
bstoyano
преди 12 години
Виж Danny, обикновено като се изказват мнения във форуми, това се прави толерантно, т.е. без да се обиждат другите участници. В крайна сметка всеки има право на мнение. И обикновено в постовете хората се стараят да пишат правилно и подредено. Това е моето мнение.Разбира се, всеки действа според собственото си виждане. Ако искаш да споделиш нещо интересно или различно - "ефира" е твой. Само че го прави така, че да се чуе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 20
Danny666
преди 12 години
Другарю Konsultant значи ИСТИНАТА дето пиша е ВУЛГАРНА а ?Е знам, че предпочитате ПРЕФИНЕНИ КРАДЦИ-ИКОНОМИСТИ ха ха ха обаче истината е една мили !А тя е че ВСИЧКИ тези "СПЕЦЯЛИСТИ" като този сладур дето ги е наръсил простотии от учебници от УНСС-то постигат , както ВИЕ САМ ТВЪРДИТЕ : " При добър мениджмънт се постигат оптимални резултати. " ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ПО НОМИНАЛ !!! Щото ако не помпат ТРИЛИОНИ ЦБ знаете ли какви резултати ще имате ха ха ха ...Всъщност що не попитате ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ИМАТ ?Ееее малко е ВУЛГАРНО, но е ФАКТ че са на ЧЕРВЕНО мили !С печатането на ТРИЛИОНИ от ЦБ по света и края на парадигмата за ВЕЧЕН РАСТЕЖ НЯМА АЛТЕРНАТИВА за инвестиции мили ! Света е краен и вече май сме го изпапали целия ха ха ха А за псевдонима, ами в свят ала 1984 най-добре си е да си анонимен. А за сладури като този от статията с 15г опит да търка бюрата ами те са ГОРДИ с това що да не се ИЗЛОЖАТ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Един въпрос който не е засегнат е управлението на СФ.В момента той е просто депозит. Следване на инвестиционна политика и т.н. ще изискват сериозен мениджмънт. А в БГ такъв липсва като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да статията е добра и предложението в него е разумно.Проблем както винаги когато става дума държавни инвестиции в частни компании вкл. както в предложението през БФБ е, че ще дадем едни пари на олигарсите.Основен проблем на БФБ е, че повечето по-силни компании имат мажоритар/олигарх/, който може да направи най-различни мизерии. Пресен пример е Мостстой.Същевремено КФН и другите контролни институции са толкова мудни и незаинтересовани, че.... няма как да убедиш външен инвеститор, че БФБ ще се развива за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
Konsultant
преди 12 години
Мнението ми е, че материала има фундамент и дълбочина, която позволява да се направи смислена дискусия.Също така подобно управление Паричен пазар фондове е стандартно за управление на обществени средства и фондове. При добър мениджмънт се постигат оптимални резултати.P.S. Няма смисъл да се залита ГЕРБ, БСП ...., хайде да се придържаме на темата и видим, кое вариант за СФ би бил най-изгоден за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още