IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ е тръгнала по пътя на възстановяването

По-категорични знаци за подобряване на състоянието на икономиката ще привлекат чужд капитал, смята блогърът Under the Sun

10:46 | 14.06.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
БФБ е тръгнала по пътя на възстановяването

След  като направи ръст от порядъка на 20%, БФБ като че ли се умори и си взе заслужена лятна почивка. Както повечето от нас са забелязали, склонността на родната ни борса към летните отпуски се проявява още през месец май, а през август се показват признаци за активиране на търговията и опити за нови върхове.

Разбира се, това, че през изминалите години има подобна тенденция, не означава, че можем да говорим за правило. Усеща се известна умора, съчетана с непрекъснати малки и по-големи международни кризи, които чувствителните ни сетива понякога търсят осторожно, наплашени от случилото се в последните години.

След приключване на програмите за ликвидност и преминавайки през най-лошия етап от кризата, правителствата по света започнаха да отделят все по-голямо значение на дефицитите и опитите за намаление на дълговете си. Всяко орязване на разходи се отразява в краткосрочен етап на международните индекси, особено във времена като днешните.

Прави впечатление например високата кешова наличност на американските компании. Май по време на криза поведението на домакинствата и фирмите са сходни, а харченето не е на мода. Липсата на потребление от страна и на двете групи обаче затруднява икономическия растеж. Това, наред със задлъжнялостта на държавите, прави възстановяването бавно и несигурно.

Успокояващото е, че това е нормално следкризисно поведение и не е нещо, което светът вижда за първи път.

За да сме свидетели на растеж на БФБ в близките месеци, имаме нужда от свежи средства, успокоение на международните пазари и увеличаване на доверието в родната икономика, както от страна на населението, така и от страна на чуждите инвеститори.

Привличането на интерес, а оттам и ръст на ликвидността на борсата ни, може да бъде инспирирано от по-категорични знаци за подобряване състоянието на българската икономика. Независимо от добрите макроданни на България, липсата на вътрешно потребление (доскоро един от т.нар. двигатели), не дава признаци на оптимизъм в населението и очевидно това е основният фактор за усещането за криза и липсата на оптимизъм.

Не искам да коментирам причините за това, тъй като и без това всички са се вторачили в тях и коментират и анализират. Идеята ми е, че този фактор обуславя в чисто психологически аспект  негативните очаквания. 

От тази гледна точка данните на НСИ за ръст на БВП с 0,6% на тримесечна база и с 3,4% спрямо януари-март миналата година са повече от добри. През май пък експресните оценки, които са най-ранен ориентир, но често не са точни, показаха растеж на БВП с 0,4% и 2,5%, съответно на тримесечна и годишна база.

Очакванията за по-добър летен сезон, както и доброто представяне на аграрния сектор в последните години, ще допринесат за увеличението на растежа.

Правителството очаква в средата на юли повишение на кредитния рейтинг от страна на международните рейтингови организации. Това, наред с евентуалният прием на страната в Шенген и изгражданата инфраструктура, са факторите, които ще допринесат за по-добрия имидж на страната сред международната общественост, а защо не и сред чуждия капитал.

Надявам се да създадат и усещане в средностатистическия българин за подобряване на положението в страната.

Приватизационната програма в България (особено ако тя съвпадне и с тази в Гърция) може да предизвика интерес към Балканите. Понякога си мисля, че след като всички знаем, че де факто южната ни съседка е фалирала, целта на международните институции е да принудят държавата да се оттегли от икономиката за сметка на частния бизнес.

Това е наложително предвид неефективната чиновническа икономика на Гърция. От друга страна, чрез този натиск над страната за приватизация се предоставят възможност за покупки на подценени активи и то във времена, когато предпазливостта и уплахата властват и ни пречат да виждаме и преценяваме всички възможности.

БФБ е поела по пътя на възстановяването. Можем, разбира се, да имаме забележки за скоростта й. Но имайки предвид, че тя е огледало на държавата и че няма как компаниите ни да се развиват в условията на корупция и на нереформирани сектори, единственият ни полезен ход е да изискваме промени от управляващите, за да превърнем България в добро място за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
Graf
преди 13 години
Under the Sun приема желаното за действително. БФБ била поела по пътя на възстановяването, ама стои на равнищата от август 2009 година. Ако въобще може да е мерител за нещо, БФБ показва тоталната безпомощност на целия икономически екип на Борисов и оценката на портфейлните инвеститори за състоянието на икономиката. Under the Sun да погледне в данните на БНБ и финансовата сметка, вместо да се нада на "аграрния сектор и летния сезон". :) Минус един милиард евро. Толкова са избягали през първото тримесечие от страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Soros
преди 13 години
Какво възстановяване -хаха. Само до месец няма да знаем къде се намираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
hellwitch
преди 13 години
Нещо много политически гледаш на нещата.От всички фин. министри на БГ след 90 само Велчев може да се каже, че беше по компетентен от Дянков. Иначе ББ е два пъти по българин(макар и мутра) от така наречения цар, който няма грам бг кръв. Може да не е много умен, но поне има желание да промени нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
dakl
преди 13 години
Шанс в краткосрочен план за развитие на БФБ е единствено падането на кабинета Б.Б. и по -точно на самия Б.Б. и неговия зъл гении Симеон Дянков.Каква сигурност , каква перспектива за икономика на страна в която премиерът й си сменя по-три пъти на ден мнението по жизнено важни въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
...дълъг период, в който апетита към риск е минимизиран. Последиците от неразумното поведение и измамното усещане за сигурност се запечатват в съзнанието на инвеститорите. Особено тежко ще бъде на нашата борса, когато за толкова кратко време инвеститорите преживяха еуфория и разочарование, сега е ред на периодът на меланхолия. В психологията е доказано, че когато първите ти спомени за нещо са травмиращи, то на подсъзнателно ниво ще го избягваш, защото в съзнанието ти то ще се асоциира с болка. Когато едно малко дете за пръв път се качи на колело и падне от него, то доста дълго време няма да повтори опита, докато не придобие отново куража за това. А той ще дойде, когато всички останали около него започнат да карат колелета и детето остане само.Долу горе такива разсъждения съм описал и в този текст, ако на някой му е интересно :) http://economistbg.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
БФБ бе на 0-лата. Професионалните инвеститори, които правят от парите пари, а не инвестират в реално производство, навлизат в една страна през борсата й, тъй като, чрез нея могат да инвестират в много компании работещи в различни сектори без да поемат ангажимент към развитието им. Та така, при това слънчево бъдеще пред нашата икономика като част от голямото цяло ЕС, изведнъж в нея започнаха да се изливат огромно средства и къде къде на борсата. Това доведе до изкуствено надуване на цените. Примерно на Албена в началото на новото хилядолетие, акцията бе на цена около 6 лева, а през 2007 мина 100 лв. (сега е на ниво от 60 лв.). За да видим отново тези изстрелвания на цените, просто трябва да се върне същото усещане у инвеститорите, че владеят света. При различни изследвания на след кризисни периоди (все пак тази криза може и да е най-мащабна поради все по-глобализиращата се икономика, но човечеството е преживяло редица локални кризи със същите последствия) се наблюдава доста ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
"Но имайки предвид, че тя е огледало на държавата и че няма как компаниите ни да се развиват в условията на корупция и на нереформирани сектори"Те и през 2007 г. си бяха същите. Според данните на Трансперанси интернешънъл CPI индекса на България няма съществени изменения http://***.transparency-bg.org/researchprojects_files/project_80_2.pdfПроблемът в усещането за криза. Реално на БФБ до преди 10 г. сделките се сключваха на черна дъска. България претърпя доста бързи промени в икономиката си и нагласите към нея (стана член на НАТО, след това на ЕС). В глобален мащаб преобладаваше измамното усещане, че пазарите могат да бъдат контролирани и манипулирани по такъв начин, че всички да печелят. Смяташе се, че сме надживели неопитността си и сме разбрали прекалено много за света около нас. Та, в този период се търсиха инвестиционни дестинации, защото всички останали бяха преексплоатирани от вече. България се появи на инвестиционната карта с добри перспективи за големи печалби, защото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още