IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ е тръгнала по пътя на възстановяването

По-категорични знаци за подобряване на състоянието на икономиката ще привлекат чужд капитал, смята блогърът Under the Sun

10:46 | 14.06.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
БФБ е тръгнала по пътя на възстановяването

След  като направи ръст от порядъка на 20%, БФБ като че ли се умори и си взе заслужена лятна почивка. Както повечето от нас са забелязали, склонността на родната ни борса към летните отпуски се проявява още през месец май, а през август се показват признаци за активиране на търговията и опити за нови върхове.

Разбира се, това, че през изминалите години има подобна тенденция, не означава, че можем да говорим за правило. Усеща се известна умора, съчетана с непрекъснати малки и по-големи международни кризи, които чувствителните ни сетива понякога търсят осторожно, наплашени от случилото се в последните години.

След приключване на програмите за ликвидност и преминавайки през най-лошия етап от кризата, правителствата по света започнаха да отделят все по-голямо значение на дефицитите и опитите за намаление на дълговете си. Всяко орязване на разходи се отразява в краткосрочен етап на международните индекси, особено във времена като днешните.

Прави впечатление например високата кешова наличност на американските компании. Май по време на криза поведението на домакинствата и фирмите са сходни, а харченето не е на мода. Липсата на потребление от страна и на двете групи обаче затруднява икономическия растеж. Това, наред със задлъжнялостта на държавите, прави възстановяването бавно и несигурно.

Успокояващото е, че това е нормално следкризисно поведение и не е нещо, което светът вижда за първи път.

За да сме свидетели на растеж на БФБ в близките месеци, имаме нужда от свежи средства, успокоение на международните пазари и увеличаване на доверието в родната икономика, както от страна на населението, така и от страна на чуждите инвеститори.

Привличането на интерес, а оттам и ръст на ликвидността на борсата ни, може да бъде инспирирано от по-категорични знаци за подобряване състоянието на българската икономика. Независимо от добрите макроданни на България, липсата на вътрешно потребление (доскоро един от т.нар. двигатели), не дава признаци на оптимизъм в населението и очевидно това е основният фактор за усещането за криза и липсата на оптимизъм.

Не искам да коментирам причините за това, тъй като и без това всички са се вторачили в тях и коментират и анализират. Идеята ми е, че този фактор обуславя в чисто психологически аспект  негативните очаквания. 

От тази гледна точка данните на НСИ за ръст на БВП с 0,6% на тримесечна база и с 3,4% спрямо януари-март миналата година са повече от добри. През май пък експресните оценки, които са най-ранен ориентир, но често не са точни, показаха растеж на БВП с 0,4% и 2,5%, съответно на тримесечна и годишна база.

Очакванията за по-добър летен сезон, както и доброто представяне на аграрния сектор в последните години, ще допринесат за увеличението на растежа.

Правителството очаква в средата на юли повишение на кредитния рейтинг от страна на международните рейтингови организации. Това, наред с евентуалният прием на страната в Шенген и изгражданата инфраструктура, са факторите, които ще допринесат за по-добрия имидж на страната сред международната общественост, а защо не и сред чуждия капитал.

Надявам се да създадат и усещане в средностатистическия българин за подобряване на положението в страната.

Приватизационната програма в България (особено ако тя съвпадне и с тази в Гърция) може да предизвика интерес към Балканите. Понякога си мисля, че след като всички знаем, че де факто южната ни съседка е фалирала, целта на международните институции е да принудят държавата да се оттегли от икономиката за сметка на частния бизнес.

Това е наложително предвид неефективната чиновническа икономика на Гърция. От друга страна, чрез този натиск над страната за приватизация се предоставят възможност за покупки на подценени активи и то във времена, когато предпазливостта и уплахата властват и ни пречат да виждаме и преценяваме всички възможности.

БФБ е поела по пътя на възстановяването. Можем, разбира се, да имаме забележки за скоростта й. Но имайки предвид, че тя е огледало на държавата и че няма как компаниите ни да се развиват в условията на корупция и на нереформирани сектори, единственият ни полезен ход е да изискваме промени от управляващите, за да превърнем България в добро място за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Анализът е доста некоректен!Статистиката сочи, че около 80% от работниците 1 и 2 категория труд имат нередовни или липсват изобщо вноски по техните партиди в ППФ?!Що се отнася до БФБ, дали е случайно че почти всички борси по света през 2010 г се стабилизираха и отбелязаха двуцифрени ръстове а ние двуцифрен спад?!А дали фондовите борси не са огледалото пред света? Дали 1 добре развита и функционираща борса не значи политическа и икономическа стабилност ..? Мога и още много да говоря но .... ;-((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Съгласен съм с теб! Време е вече за тази смяна!!! Предпоставките са налице! Агонията на пишман "бизнеса" обаче, ще продължи още известно време.Това са ***, които логично, ще отпаднат от пазара поради неумението им да управляват активите с които са се сдобили / всички знаем как/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 0
sensei
преди 13 години
Междуфирмената задлъжнялост, мили деца, към края на 2010 г. е била над 180 млрд. лв. Това означава, че болшинството от фирмите вече хъркат предсмъртно. Ето затова предвиждам мащабна смяна на собствеността, в т. ч.и поради следните причини: 1.Начина на действие на пишман-мениджърите и неспособността им да се справят в тези икономически условия. Те не могат да назначат кадърни служители от страх някой от тези кадърни хора да не им вземе мястото. Което пак ги отвежда на гилотината. 2.Липсата на нови, либерализирани и фаворизиращи правила за появата на нови емитенти на ценни книжа понастоящем БФБ търгува от години с едни и същи, омръзнали до смърт на българските инвеститори книжа. Чуждите инвеститори по тази причина отдавна вече са ни забравили. 3.Натрупването на движимо имущество и особено на недвижимо имоти в банките това ще бъде един от най-решителните фактори за преразпределението на собствеността и пазара. Банките просто са затрупани, а мющерии няма. 4.Започналата вече масова продажба на хотели и друг бизнес (виж специализираните сайтове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 13 години
За ППФ добре знаеш предполагам че самите фондове са благодарни щото от некадърното управление на хорските пари я докараха до невъзможност да изпълнят задълженията си по договорите си с кредиторите си /работници и служители/ И те трябва да са благодарни на правителството /и предполага са/ ! Там пък къде я видя тази КРАЖБА!????:))..Ако има КРАЖБА /да поясня -АКО !!!?/ , то окрадените са точно тези които са им гласували доверие да им управляват парите!:))) Здравеопазването!?? Ей тука ме разсмя искрено! Та там е едно от най уютните места за ЦИЦАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!!! Там нещата са точно, КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 13 години
Наистина не ги виждам тия кражби, за които пишеш! Всъщност има кражби, но "облечени" в легална форма. Иначе би имало ОСЪДЕНИ! Съд -ООД нямаше да пропусне да осъди управляващите и да вземе своя ПАЙ ! Ако крадливата част от бизнеса си е писала договорите и цените / за обществените поръчки/ сама , плащайки под масата съответния ПАЙ на Заека и компания, то сметката е била без кръчмар! На мястото на Дянков бих им бавил парите / доколкото позволява закона/ докато инфлацията минимизира загубите на останалите данъкоплатци!!!! Така се получи че крадливата част от бизнеса се опита да окраде общата каса легално, но дойде един "неприятен за тях Дянков, който също така легално се опитва да минимизира това, което си правеха сметки да оберат! Всъщност те са си взели заработеното и печалбата от него още по Зайково и каквото даде още държавата си е чист келепир! Нека бъдат благодарни! В друга държава биха били поставени в много по тежко положение. А и от такива "бизнеси" обществото ни НЯМА полза!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 13 години
Странов и Стъпков - кажете ми друга държава в светът, където самото ПРАВИТЕЛСТВО е абсолютно некоректен платец и където частната собственост е защитена само на хартия? Вие бихте ли инвестирали примерно 580 000 000 в държава, където можете да поемете и изпълните държавна поръчка и правителството да откаже да ви плати (освен ако не се навиете да вземете значително по-малко пари от договореното) и в което банда *** могат посред бял ден да нападнат и разграбят предприятието, а полицаите да стоят отстрани най-спокойно да ги наблюдават?Странов - тоя ФИНАНСОВ министър открадна частни пари на хората (ППФ) и пари, които по закон са само за здравеопазване - ако бяхме нормална държава, досега да е в затворът... да не говорим, че неколкократно отказа да даде обяднения къде са отишли колосални суми държавна пара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
първи стъпки
преди 13 години
Не мога да разбера след като данъците в РБ са най-ниските /благодарение и на Дянков/ какво толкава се оплаква бизнеса? Да, ще има повече проверки и касови апарати, но това е проблем на хората, които не искат да ги има, а те не са бизнесмени а мошенници - те плюят. Някой ще каже - държавата не се разплаща с бизнеса и странното е, че същетите тези хора ще мрънкат и за намаляващият резерв???? Не е ли ясно на всички, че с парите от резерва косвено се разплаща на бизнеса??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
Може да се каже че Дянков е ПЪРВИЯТ ни финансов министър от МНОГО време насам!!! Бизнеса ще се научи на РЕД и ДИСЦИПЛИНА! На тези от "бизнесмените" на които не им изнася, прав им път в държави където според тях се прави по лесно бизнес! Още един мандат с такъв министър и малко ще се нормализира тая държава.:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 13 години
И аз съм на мнение, че БФБ е отражение на икономиката на страната и няма как да върви нагоре, докато на власт е тази престъпна посткомунистическа хунта, което води истинска необявена война с частният бизнес.4 - напълно си прав. И Картофоподобният и министър Мони бабешки цъкли гледат на бизнесът от единствено позицията на алчни рекетьори. Те не се опитват да стимулират възстановяването му, а само гледат да му одерат кожичката.5 - борисов има желание да промени само две неща - банковата си сметка и сриващият се рейтинг. И той не просто е "не много умен", той е драматически *** и което е още по-страшно - мисли се не просто за умен, а за гениален и велик - и не може да осъзнае, че не става за нищо друго, освен за пъдар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
E кво общо има Дянков с БФБ?!??!? п.с. Че е зъл, зъл е! Че е гений - такъв е. Точно за тва ме кефи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още