IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо и как Сребърният фонд трябва да инвестира на родната борса?

Нека не се опитваме и този път да оставяме собствен почерк, а да попием успешните практики, призовава блогърът Under the Sun

07:25 | 30.03.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Защо и как Сребърният фонд трябва да инвестира на родната борса?

След почти две години управление на ГЕРБ, управляващата партия погледна към борсовия ни оператор и си спомни позабравени обещания.

Министерството на финансите (МФ) реши да промени условията по управление на Сребърния фонд. Работна група подготвя промени в закона, които ще му позволят инвестиции в акции и облигации на български компании.

Това беше единственото правилно и възможно решение. След като беше създаден в края на 2008, той трябваше да акумулира средствата от приватизация и концесии, които да се управляват активно, за да може да се изплащат държавните пенсии, след като се отворят големи дефицити поради несъвършената солидарна пенсионна система.

Да, това е същата система, поради чиято справедливост и съвършенство се наложи да се национализират част от пенсионните фондове. Истината беше, че средствата се взеха от държавата ни, след като се оказа че пари няма и не стигат.

От една страна държавата създава фонд, чиято натрупана доходност през годините ще спасява солидарните пенсионери и солидарните данъкоплатци от липсата на средства, а от друга - извършва „частична” национализация, за да не ни тежи бремето на личната отговорност, личните партиди, наследяването и правото на собственост. „Параграф 22“ или „Процесът” на Кафка - изцяло по ваш избор.

Общото между двете събития е, че за подобно управление (било то солидарното на НОИ или това на Сребърния фонд) ще има нужда от фонд мениджър, управляващо дружество или инвестиционен съвет, названието в случая няма значение.

И докато Христина Митрова обяви, че щяла да си назначи такива, то поне МФ е достатъчно компетентно, за да знае сериозността на подобно начинание и ще изготви механизъм, на базата на който ще бъде избрано управляващо дружество за фонда.

Разликата в негативната оценка към национализацията и положителната такава към готвените промени говори достатъчно за правилността и важността на тези събития.

Идеята за създаване на Сребърен фонд, както всички се досещаме не е нова и не е българска. Българската следа беше в забраната за инвестиране на активите в България. Няма и едно логично обяснение относно това решение, нито едно...

Няма и аналог по света за такава забрана, освен Норвегия, но с едно уточнение. Там има два фонда, като единият от тях, чийто ресурс идва от петродолари, е създаден за инвестиране в чужди държави, а другият - на техния местен пазар.

Навсякъде по света Сребърните фондове инвестират на собствените си пазари, като освен това изиграват спасителна роля за собствените си държави по време на азиатската криза.

Най-интересното е, че нито един бюрократ не даваше и едно смислено обяснение на това странно решение. Изчервявайки се леко, родният чиновник промърморваше нещо под носа си за това, че сме били рискова икономика и не трябвало да се инвестира у нас.

Бърз въпрос към бивши и настоящи политици, използващи подобна теза: Господа управляващи, след като вие не искате да инвестирате в собствената си държава, как искате да привлечете чужди инвестиции?!

„Чужденците са балами”, рече бай Ганьо и засука доволно мустак...

След като разчитаме на инвестиции, защо да не си ги осигурим сами?! Защо трябва да наливаме ликвидност в чужди икономики, а не в своята?!

Кажете ни моля, коя е безрисковата държава или регион, в която всички вкупом заедно със Сребърния фонд да инвестираме? В края на годината за подобна дестинация се смяташе Азия. Дали след трагедията в Япония все още е така?!

При липсата на кредитиране и стагниращ вътрешен пазар, не смятате ли че имаме отчаяна нужда от свежи пари в икономиката ни?

Българският капитал е научен да оцелява, въпреки държавата и компаниите, представени на борсата го доказват. Вместо вълна от фалити, както се очакваше в последните две години, те започват да подобряват резултатите си.

Дори и да има дружества, който тепърва ще изпитват трудности, те ще бъдат доста по-малко на този етап. Частният сектор оцеля, независимо от пресъхналото кредитиране, ДДС конкуренция, картели, монополи, опити за вдигане на заплати и т.н.

Нека държавата се съсредоточи върху усилията си да спазва пазарните принципи и механизми, и да се опита да определи на базата на прозрачен конкурс кой ще управлява фонда, а не да се натоварва по подобие на НОИ с непривични за една държавна организация функции, като евентуалното управление на тези средства.

Вече имаме и успешния пример на Румънският държавен фонд за компенсиране на населението за отнетите в годините на комунизма имоти - Proprietatea, който през септември 2010 на общото събрание на акционерите си избра за управляващо дружество Franklin Templeton Investment Management Ltd, оглавявано от известният фонд мениджър Марк Мобиус, който заради всичко това не спира да рекламира Румъния из целия капиталов свят.

Нека не се опитваме и този път да оставяме собствен почерк, а да попием успешните практики!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 13 години
Моля те да сравниш графиките на БФБ от създаването и с които пожелаеш от големите икономики и тогава да коментиреме липсата на ръст и т.н. Не се заяждам, а напротив - аз имам обратните опасения, че БФБ е с прекалено голям ръст спрямо ВСИЧКИ големи икономики и съответно индекси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 3
Nabludatel777
преди 13 години
Напълно споделям мнението ти. Когато компанийте на БФБ станат "отворени" и започнат да носят "приходи"/от дивиденти, ръст на акцийте си и др./на акционерите си, не мажоритарните "бизнесмени" тогава ще се появи истински и дълготраен интерес. Спекулативните опити в една изключително нисколиквидна среда са изключително рискови особенно когато става въпрос за "сребърния фонд"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
GRio
преди 13 години
...3. Ако има аргумент да НЕ се инвестира на БФБ, то това има смисъл точно поради факта, че ако се допусне инвестиране, контролът върху управлението и разумността на вземаните решения ще е под всякаква критика - а това няма да допринесе за добавяне на стойност за "акционерите" на Сребърния фонд.Още нещо - шири се мнение, че ако се вкарат пари, то борсата ще цъфне. А всъщност парите ще дойдат, когато стане ясно, че компаниите са качествени, че работят ефективно, генерират печалби и могат да създават стойност за акционерите (които не са мажоритари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
GRio
преди 13 години
Статията разръчка отдавна дъвканата тема...Мнозина тук (и не само) не могат да проумеят, че Сребърният фонд не би трябвало да има за цел да крепи нито БФБ, нито държавните финанси (извън осигуряването на тези, които са правили вноски за пенсии). И аргументи, че "ако ние не инвестираме в собствената си държава, то как ще искаме други да инвестират" в случая не са уместни, защото:1. Прави допускането, че собствената ни държава се състои само от редица хора, част от които са обществено познати личности и които в доста от случаите са достигнали по съмнителен начин до текущите си позиции.2.Инвестициите би следвало да се съобразяват с ред неща - нямам нищо против нашата борса, но се съмнявам, че тя отговаря на изисквания като големина, обем, прозрачност и т.н. - а това са все неща, които големите инвеститори взимат под предвид....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
Ей ЖАЛЪК ПЛЪХ! Сигурно си толкова красив колкото "себулба"?! Не лепи "етикети" жалко подобие на амеба! Аз за разлика от теб не си получавам парите от политически централи за да ръся простоии.Покажи си сурата на вън или те е страх , че ще предизвикаш по-голяма паника от земетресението в Японя...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Курдо Коленко
преди 13 години
Купуването на акции специално на БФБ едва ли може да се нарече инвестиция. Инестиция се прави, за да се спечели евентуално. Та колко от компаниите на БФБ дадоха дивидент последните години? А и тези които дадоха - процентно колко е дивидента спрямо инвестицията? Сребърния фонд не може да се държи като спекулант на пазара - трябва сигурност. А каква сигурност има на БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Подкрепям автора и неговия железен аргумент: след като ние не инвестираме в страната си /не само и единствено на БФБ/ защо да искаме другите да инвестират у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
"ЛЕКС", "Ист Уест ...", "Лайф Чойс" .. имат толкова общо с БФБ, колкото и ЕНРОН или Магаданския институт, ама как *** платени писачи от "Позитано" да го знаят?""мастодонтите" които продадоха акцийте си на десетки пъти над номинала за да станем свидетели днес три години след 2008 г. на невъзможноста им да го достигнат. "И какво ? Има и купища дружества, дето се търгуват на стойности, които са десетки пъти над номинала. Това е борса, а на тебе ти предлагам да не коментираш неща, които не разбираш, защото се излагаш най-малко с непознаването на борсовата терминология!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
Nabludatel777
преди 13 години
Ивестирането на парите от сребърния фонд на БФБ ще е поредната схема за източване на пари. От създаването си до сега БФБ доказа , че това е основната и роля. От "ЛЕКС", "Ист Уест ...", "Лайф Чойс" ...през "мастодонтите" които продадоха акцийте си на десетки пъти над номинала за да станем свидетели днес три години след 2008 г. на невъзможноста им да го достигнат. Не може с държавата да инвестира вместо мен моите пари които не съм и ги дал?!Стига опити за врътки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
GALIN
преди 13 години
Решението да не се инвестира на БФБ беше правилно,защото нашия капиталов пазар се срина повече от международните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още