IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на Годо, или кога ще дойдат институционалните инвеститори?

Само тяхното присъствие ще затвърди възходящия тренд на БФБ и ще повиши оборота, смята блогърът Under the Sun

15:01 | 27.01.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
В очакване на Годо, или кога ще дойдат институционалните инвеститори?

След две години яростно противопоставяне на пазара на алчност, страх, его, надежда и още цяла палитра от чувства, вълнуващи човешкия род, емоциите взеха да отстъпват на фундамента по пазарите по света.

Някъде този процес започна по-рано, другаде по-късно. След като редувахме дъна след дъна, наблюдавахме безуспешно увеличения на капитала, бяхме свидетели на нови продукти и фондове, като пазарът се луташе в опити да намери посока и да отговори на очакванията, тази година започна със силен положителен импулс, който напомпа индексите на родната ни борса.

Какво се промени в последните два месеца, та сме на път да променим изцяло емоцията, която владееше БФБ през изминалата година? Фундаментът ли измести страховете? И дали това наистина е така?

За да отговорим на подобен въпрос първо трябва да разберем кои са участниците в този растеж... Дали той е предизвикан от спекуланти или от институционални инвеститори?А може би и от двете групи?

Обемът на търговия на БФБ ни дава отговор на този въпрос. Към момента основните участници са индивидуалните трейдъри, като фондовете се ограничават до търговия с близки до тях дружества и обемите са минимални, с много малки изключения.

Пенсионните фондове са заели изчакваща позиция, опитвайки се да се уверят в силата на възходящото движение. Втренчени в пазарния си дял, който не зависи от представените резултати, а от предприемчивостта (меко казано) на собствените си агенти, те са доста по-бавни и и консервативни в действията си.

Имат нужда от множество сигнали и дълъг период от време да сменят стратегията си.

Взаимните фондове са обезкръвени от тегленията през изминалите две години и на този етап освен да продават от време на време, други ходове не предприемат. Проблемът е, че в балансираните и високодоходни схеми не са останали много акции от така наречените сини чипове, поради факта, че за да отговорят на нуждата си от парични средства в миналото, те продаваха именно тези акции, които въпреки всичко осигуряваха някаква ликвидност на неликвидната ни борса.

Останали със слабо търгувани акции, те гледат с надежда екзотичния си портфейл и приветстват ръстове от по няколко процента, на цената на една сделка с три акции например. Точно поради тази причина януарският ръст почти не дава отражение в цените на рисковите фондове, а консервативните продължават да са пазарен хит.

Инвестиционните посредници се активизираха в някаква степен. По определени позиции те са основни купувачи или продавачи, но все още са далеч от темповете на търговия, които бяха присъщи за тях. Те участват на борсата, но с малки обеми.

С две думи, така наречените институционални инвеститори все още подминават борсовия ни оператор. Проблемът е, че без тяхното участие към този момент не може да се направи сериозен анализ и опит за прогнозиране на пазара. На този етап не може да се даде отговор дали сме стъпили на фундамента или се лутаме между еуфорията и паниката.

И докато на Уолстрийт чакат завръщането на дребните инвеститори, при нас положението е обратно. Ние продължаваме да очакваме Годо, в лицето на пенсионните фондове, който да ни даде трендпотвърждаващи сигнали.

Тяхната роля в момента не е никак лесна. Инвестирайки на чужди пазари, залагащи на суровини и пренебрегвайки БФБ, те в продължение на цяла година гледаха самодоволно свободното ни падане, което доказваше тяхната непогрешимост.

Сега, наблюдавайки недоверчиво ръстовете, те чакат отчетите на компаниите, прибирането на печалби, липсата или наличието на корелация с чужди борси, после отчетите за тримесечието, и т.н. и т.н.

Всяко нещо с времето си, е казал народът. Но не преминаването на 400 пункта на Софикс или 450, или пробивът на който и да е индекс, ще разчисти пътя към нови върхове.

Активното включване на институционалните инвеститори е факторът, който ще повиши и оборота и ценовите нива на БФБ, но и ще даде по-добра основа за прогнозиране на пазара. А на нас ни остава да се облегнем на фундамента, и след като преядохме със страха, да прегърнем алчността и да чакаме Годо да се събуди...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не мога да разбера какви са тия очаквания към управляващите (които и да са те)! Нали уж пазарна икономика, свободна инициатива, това, онова?! Не мога да разбера и самите управляващи - защо поемат такава отговорност за икономиката - нали уж пазарна икономика, свободна инициатива, това, онова?! Не мога да разбера и журналистите, които (примерно) питат Дянков кога ще излезем от рецесия и това, онова. Ами пазарна икономика е ве - хората като не искат да пазаруват Дянков какво може да направи? И защо изобщо трябва нещо да прави?! Нали? Или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
"голяма част от мислителите в топ десет са по-известни като изпълнители" - това може да е само положително. Хората са доказали, че приказките им имат и покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Ясно е че въпреки провежданата политика на правителството към БФБ тя ще приживее и след серия от предсмъртни конвулсии ще продължи обективно , независимо и с огромно закъснение спрямо останалите фондови пазари , да се развива.Пълният хаос , който царува в икономиката ни в момента, естественно не е предпоставка за развитие, но да се надяваме че днешните управляващи няма да са вечни, както няма нищо вечно на този свят, а до тогава ...мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Също толкова формално хората подписват договори - за да няма после "ама на мен трябва по 100 пъти да ми се каже щото аз си мислех че е на майтап".Понеже даде за пример БФБ - ето ти и причината да смятам че акциите там няма да се качват: всички чакат ГОДО, да дойдат пари отнякъде. Което ме навежда на мисълта че сме в равновесно състояние - и че това са реалните цени на повечето компании, особено предвид поведението на мажоритарите им.БФБ е доста неудачен пример за борса, особено предвид икономически закономерности. Липсват късите, маржина - а оттам и ликвидността (не само оттам де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Тази година ще бъде преломна. Т.н. БГ фонд мениджъри ще научат още нещо ..Мойте предположения са, че тази година хита ще са по-малките борсово търгуваеми компании, с опитен мениджмънт, които всяка година дават дивидент, съотношението цена/счетоводна стойност е оптимално и се управляват консервативно.Подсказка: днешната борсова сесия и какво се случи с акциите на 1 сравнително малко дружество пренебрегвано от редица тесни 'специалисти'. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
"Никой не е отишъл на борсата без да е бил уведомен че може и да понесе загуби."---------------------Това разбира се, формално е вярно. Но хората не са компютри, че с едно уведомяване да "разберат" за какво става въпрос. При хората е важно и КОЛКО пъти са били "уведомени" за нещо. Справка - рекламите по ТВ-то. А дали борсата има нужда от постоянен приток на свежи пари (не за ръст на листваните компании) може да се убедим и от сегашното (заспало) състояние на БФБ - няма свежи пари, няма движение, няма спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Не съм съгласен че съществува заради свежия приток на пари.Ако говориш за ръст общо на компаниите, листвани там - да.За моралния въпрос - прочети определението за спекулант. Никой не е отишъл на борсата без да е бил уведомен че може и да понесе загуби. Печалбите навсякъде (не само на борсите) са за сметка на някой друг - във всяка една затворена система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
На мен пък, като страничен за борсата наблюдател, ми се въртят такива едни мисли: Знайно е (предимно от посветените), че борсата не би могла да съществува без свежия приток на пари идващ от наивни шарани. Защото чудя се, кой предприемач би набирал капитал от борсата и би плащал 10-15% дивидент, ако може да вземе банков заем срещу 5 или 6% лихва?! Ами явно само този, който възнамерява да НЕ плаща такъв дивидент. Или пък трябва да генерира някакви бесни печалби, че да може да плати подобаващо на акционерите си. Което е доволно рядък случай (сега, а и след кризата). И в този дух на мисли, това, че на БФБ няма движение, значи, че просто няма шарани. Което за мен, като вложител в пенсионен фонд, може би дори е по-добре. Защото дори и пенсионен фонд може да се окаже в ролята на шаран. Е, може да се окаже и акула, но пък тогава това ще е за сметка на други шарани. Което пък ме кара да си задам моралния въпрос "Печалба, за сметка загубата на някой друг, печалба ли е всъщност?". Та така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
На журналистите им плащат за материалите, нали? ;)Написах го кратко - без фрийфлоут участието опира до голо доверие. Това доверие обаче се изпари след като видяхме какво стана с МОСТ.Без работеща борса, без работеща КФН, с възможността във всеки един момент държавата да си присвои половин компания "под условие" - кой би предпочел да налива тук вместо на друга борса? И надеждите за външни инвеститори едва ли ще се оправдаят - очаквам единствените по-сериозни сделки да стават под натиска на обстоятелствата - от немай-къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Не е проблемът, че няма фрифлоут, проблемът е, че няма сини чипове :)Какви сини чипове са това, когато не са раздали никакъв дивидент, минотарите държат между 10 и 25% в най-добрия случай, а дори институционални инвеститори са безсилни да направят нещо срещу наглостта на мажоритаря. Т.нар. сини чипове (останалата шума изобщо не я коментираме) всяка година вадят някакви счетоводни печалби и все ги реинвестират. И така с години. Някои даже се осмеляват да го пишат в проспектите си, за онези които им хвърлят по някое око. Други откровено си казват: "Разликата между увеличение на акционерния капитал и вземане на кредит е дълбока и принципна. Кредитът трябва да се връща не само лихвата, но и главницата. Привлеченият акционерен капитал не трябва да се връща." Това изчерпва темата за целите на листванията и увеличенията на капитала. Е, има мегдан за лека спекула, но до там - за любителите на покера. А за инвеститорите - някъде посвета, но не у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още