IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проспектът на Меком АД - наистина ли всичко е толкова розово?*

Вижте спорните моменти около представянето на намеренията за емитиране на привилегировани акции според блогъра Пламен Дерменджиев

16:28 | 03.12.10 г. 20
Автор - снимка
Създател
Проспектът на Меком АД - наистина ли всичко е толкова розово?*

Навсякъде по света ако инвестиционен консултант ви препоръчва акции, от които той или свързани с него лица притежават, трябва да бъдете много внимателни. Трябва да бъдете особено внимателни ако компанията е листвана на БФБ и се регулира от „силен” регулатор, какъвто е КФН. Вероятността за съществуването на конфликт на интереси е много голяма, а това прави препоръката на консултанта не особено надеждна.

Макар никога да не съм имал акции от тази компания, същата ми е много интересна, или по-скоро забавна. Този интерес бе предизвикан с презентацията на първата емисия обикновени акции през 2008 г. Тогава ни раздадоха рекламни материали, между които един техен календар с изобразени две чифтосващи се прасета. Тази проява на лош вкус на компания, лидер в определен бранш, ползваща услугите на бивши прочути държавни служители в няколко правителства, не може да не предизвика любопитство.

Разсъжденията ми по-долу едва ли могат да се нарекат анализ, но мисля, че адресират важни въпроси, които не са намерили отражение в проспекта на емисията.

Сериозен недостатък на проспекта, а и на презентацията на консултанта, е липсата на анализ на паричните потоци на „Меком” АД. Данни са посочени, но само информативно, за разлика от анализа на другите финансови отчети. Може би пропускът е „умишлен”, иначе как бихме могли да обясним „устойчиво” растящия отрицателен паричен поток от оперативна дейност (-984, -1 281, -2061 хил. лв. съответно за 2007, 2008 и 2009 г.).

Към края на първата половина на 2010г. паричният поток е положителен в размер на 236 хил. лв., но паричният оборот се срива с над 73% (26 509 хил. лв. и 7 025 хил. лв. постъпления от клиенти, съответно за шестмесечието на 2009 и 2010 г.).

Тези хронични кешови дефицити са били покривани най-вече от емисия на дълг и напоследък - от продажба на нетекущи активи. Без да анализирам причините за това, изниква въпросът – ако тази тенденция (от последните 4 г.) се запази, с какви пари ще се плащат бъдещите „гарантирани” дивиденти – с емисия на дълг или продажба на ДМА? При отрицателен паричен поток от оперативна дейност от къде дружеството намира пари за дивидента тази година? За паричните потоци още много може да се пише, но за сега толкава.

Консултантът е направил не много задълбочен анализ на рентабилността на дружеството. Без да навлизам в подробности, в днешно време има значение т. нар. рисково-претеглена рентабилност. В този смисъл би следвало да се обърне повече внимание на капиталовата структура на дружеството.

Консултантът твърди, че „собственият капитал” е основен източник на финансиране, като заема дял от 59%, следван от дългосрочни банкови заеми на групата с дял от 21%. На страница 82 от регистрационния документ на емисията се вижда, че заемите не са много дългосрочни.

Към 31.03.2010г. те са общо 39 260 хил.лв., над 80% от които са с падежи тази и следващата година. Например заема (кредитна линия) от ОББ в размер на 9,7 млн. евро се води за дългосрочен, но падежът му е на 31.07.2011 г. Консултантът знае ли как ще се рефинансира този заем?

Сега да обърнем внимание на собствения капитал. Към 31.06.2010 г. балансовата му стойност е 82 620 хил. лв. Интересното е, че по-голямата част от него (50 183 хил. лв.) се е формирала чрез апорт на акции и дялове, оценени през 2007 г. – годината, в която ударно се надуваха „балони”. Познавайки добре практиката на вещите лица у нас, както и предвид на годината, в която е правена оценката, бих дисконтирал така оценения собствен капитал многократно. Като за начало бих го намалил с 25 219 хил. лв. „търговска репутация”.

Излиза, че делът на “истинския” (mark-to-market) собствен капитал не е толкова голям, колкото си мисли консултантът, т.е. капиталовата структура е много по-рискова от тази, която ни се представя. Ако изчислим и пазарните съотношения с коригиран собствен капитал (счетоводна стойност на една акция) предлаганите акции няма да изглеждат толкова „секси”.

Съотношението P/B ще клони към 1-ца, което е доста над харесваното ниво от 0.5 от хората от Експат.

И накрая, що се отнася до прословутите договори за износ, които много удобно се сключиха точно сега, докато не се разкрие коя е насрещната страна по тях, докато няма данни за нейната репутацията и опит и дали е икономически свързана по-някакъв начин с „Меком” АД, тези договори имат значение само за инвеститори от типа „лапни шарани”.

Всъщност всичко си идва на мястото. За мен, предлаганата бъдеща рентабилност на емисията е висока, но не толкова, колкото е висок риска. Струва ми се, че пласирането на тази емисия е борба за спасяване на пакета акции, собственост на мажоритарния акционер, а може би и на неговия консултант.

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

* Оригиналното заглавие на публикацията е "Акции на "Меком" АД? Не, благодаря!"

Задълбочена дискусия за емисията може да проследите във форума на Investor.bg, където на въпроси на инвеститорите отговаря лично управляващият партньор в Експат Николай Василев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 4Да, прав сте. След като трябваше да отговоря на толкова десетки въпроси във форума, се убедих, че има цяло море от теми, които не сме обсъдили в презентацията. Не би и било възможно, ако ще презентацията да е 100 страници. Например, че е намалял броят на служителите, колко е средната заплата, с колко фирми в Русия има договори и да не би да са свързани лица, както и много други. Обаче не сме избягали от някоя тема умишлено. Предоставили сме тази информация, която сме счели за релевантна. Като вземам пред вид опасенията Ви относно паричните потоци, не съм съвсем съгласен с всички тях. В продажбата на нетекущи активи няма нищо лошоОт какъв точно източник ще дойдат средствата за дивидентите е второстепенен въпрос, стига да се плащатПрез последните 2 години повечето индустриални фирми имат влошаване в някои показатели, затова при Меком това едва ли е изненада4) КАПИТАЛОВАТА СТРУКТУРАЗа търговската репутация няма да споря. СЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 3Б) Ние не казваме, че харесваме Меком, защото имаме емисия, а обратно преди година самите ние предложихме на Меком да обявят емисия, защото харесваме тази компания. Вижте старите ни презентации в хотел Радисън. Тогава класирахме 3 акции като атрактивни: 1) София Комерс на 3.60 лв., 2) Меком под 0.60 лв., 3) Албена на около 38 лв. Можете да видите как се развиха акциите на 3-те фирми след това. Меком има ръст от десетки проценти, Албена по едно време се удвои, СофКом също. Дивидентите отделно. При падащ SOFIX тази година. 2) ИМА НЯКОИ СПОРНИ МОМЕНТИ ОКОЛО ЕМИСИЯТА ОТ 2008 Г.Тогава Експат Капитал не е участвал и не е наша работа да се ровим в миналото. Каквото се е случило, се е отразило в неколкократното спадане на цената на акцията след това. 3) СЕРИОЗЕН НЕДОСТАТЪК НА ПРОСПЕКТА, А И НА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА НА КОНСУЛТАНТА, Е ЛИПСАТА НА АНАЛИЗ НА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ НА МЕКОМ АДСЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 2Би ми било интересно който не харесва тази емисия да каже коя друга емисия харесва и защо. Ако изобщо има много други емисии. В интересната статия намирам няколко по-важни момента, по които бих искал да коментирам. 1) ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, КОГАТО ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРЕПОРЪЧВА АКЦИИДа, възможно е по принцип. Нашите фондове и наши клиенти притежават над 13% от обикновените акции купиха ги през последните месеци. Ние не го крием това е публична информация и я има в нашата презентация. Ще споделя обаче с Вас 2 обстоятелства: А) Ние винаги казваме на нашите клиенти, че не бихме им препоръчвали нещо, в което ние самите не бихме инвестирали. Привилегированите акции са очевидно по-атрактивни от обикновените. Щом наши клиенти и фондове имат почти 8 милиона (!) обикновени акции, значи ние наистина харесваме дружеството. СЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ1 Уважаеми г-н Дерменджиев,Най-напред нека Ви поздравя за тази статия, защото малко хора като Вас си правят труда да анализират задълбочено каквото и да е. Този материал е полезен за потенциалните инвеститори, както и за самата компания, която може да се ориентира кои теми вълнуват финансовата публика. Вече Ви отговорих накратко във форума, но сега ще коментирам още веднъж. Предполагам, че заглавието: Проспектът на Меком АД наистина ли всичко е толкова розово? е на редакторите от Investor.bg. Всъщност ние никога не сме твърдели, че всичко е розово. И ние имаме много препоръки към Меком АД, които касаят както някои бизнес практики, така и публичното им поведение, което все още е далеч от необходимото, за да спечелят награда за добро корпоративно управление. Ще работим в бъдеще в тази посока заедно с тях. Не бих имал нищо против и оригиналното заглавие, нещо като: Акции на Меком АД? Nein, danke! СЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Браво за труда!Към Надзора: Статията не направи емисията повече или по-малко привлекателна за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
optional
преди 13 години
аз лично свалям шапка на Николай Василев за отговорите, които дава във форума, включително и за отговорите на този блог. радвам се, че инвестор дава такава трибуна и на предлагащи, и на търсещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Да се надяваме че оригиналното заглавие е променено само поради опасения от преследване от страна на КФН :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още